Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hódmezővásárhelyi választási feszültség - itt a fideszes válasz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Soha nem látott ellenzéki összefogás alakult ki Hódmezővásárhelyen, ahol február 25-én időközi választást tartanak Almási István polgármester halála miatt. A Jobbik és a teljes baloldal beállt egy független jelölt, Márki-Zay Péter mögé. Az Egyesült Államokból hazatelepült nagycsaládos közgazdász kiábrándult Fidesz-szavazóként próbálja legyőzni a kormánypárt jelöltjét, Hegedűs Zoltán alpolgármestert, Lázár János miniszter favoritját. Hegedűs azt mondta, nem foglalkozik kihívójával, a megkezdett fejlesztések befejezésére koncentrál.

A Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK, a Liberálisok és a Momentum sem indít jelöltet a február 25-i hódmezővásárhelyi időközi önkormányzati választáson. Mindannyian arra kérik a szimpatizánsaikat, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre, aki függetlenként szeretné legyőzni a fideszes Hegedűs Zoltánt, aki Almási István polgármester halála után alpolgármesterként irányítja a Csongrád megyei várost. Márki-Zay közgazdászként és villamosmérnökként végzett. 2002 és 2009 között Kanadában és az Egyesült Államokban élt. Hét gyereke van, többször hangsúlyozta, hogy mélyen vallásos és azt mondta az InfoRádiónak, hogy lelkiismereti okokból vállalta el a jelöltséget.

"A hódmezővásárhelyi polgárok és ismerőseim kértek meg, és bár eddig mindig találtam valamilyen kifogást, hogy ne vállaljam ezt az - egyébként cseppet sem veszélytelen - feladatot. Most lelkiismereti okokból nem mondhattam nemet erre a felkérésre, hiszen

olyan helyzet van az országban, hogy ha most nem állunk ki az értékeinkért, akkor könnyen lehet, hogy később erre már nem is lesz alkalmunk."

Márki-Zay Péter kiábrándult fideszes kisembernek vallja magát. Első körben nem a programjával keltett feltűnést, hanem azzal, hogy színre lépése után elvesztette az állását, a háza köré pedig térfigyelő kamrákat szereltek fel, bár azt ő sem állítja, hogy ezeknek köze van a jelöltségéhez. Azt viszont igen, hogy egyetlen párttól sem fogad el pénzt a kampányra.

"Van valamennyi tőkém, pártoktól semmilyen pénzt nem fogadok el.

Meghat és bátorít az, hogy az emberek minden módon, akár a kis pénzük összedobásával is szeretnének részt venni egy hódmezővásárhelyi változásban."

Márki-Zay tisztában van azzal, hogy abban a városban akar polgármester lenni mindössze másfél évre, amit korábban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő vezetett - sőt sokak szerint ma is ő a település tényleges irányítója -, és ahol a Fidesz minden választást toronymagasan megnyer. Mégis azt mondja, hogy lenne mozgástere, ezért lesz programja is.

"Nagyon szerény eszközei vannak egy ellenzéki polgármesternek egy fideszes többségű közgyűlésben. Amit ennek ellenére reálisan célul lehet kitűzni, az egyrészt a munkahelyteremtés, másrészt az ingatlanadó csökkentése, mert most sok háztartást roppantmód terhel."

Az InfoRádió megkereste a Fidesz hódmezővásárhelyi polgármester-jelöltjét is, aki jelenleg alpolgármesterként irányítja a várost. Hegedűs Zoltán azt mondta,

nem foglalkozik a kihívójával, inkább arra koncentrál, hogy a városban folyamatban lévő fejlesztéseket sikerre vigye.

Azt mondta, Almási István polgármestertől nagy bizalmat kapott, amikor 2014-ben felkérte, hogy fejlesztésekért felelős alpolgármesterként segítse a munkáját. A polgármester-jelöltséget azért vállalta, mert olyan családba született, ahol ha felelősséget kapott az ember, akkor ott helyt állt és bizonyítja, hogy alkalmas a feladatra, amit elvállalt. Ő felelősséget kapott a választóktól 11 éve, amikor azt gondolták, hogy alkalmas az érdekeik képviselésére. Évek óta a hódmezővásárhelyiekért dolgozik és ezt szeretné folytatni.

Hódmezővásárhellyel kapcsolatban elsősorban lehetőségeket lát. Szerinte a város "olyan történelmi lehetőségben van, amely talán 100-120 évente adódik egy városnak. A mi városunk életében a kiegyezés után talán az első világháborúig volt olyan virágzás, olyan nagy infrastrukturális fejlődés, amelyre most, 2018-ban van lehetőségünk.

Több mint 60 helyszínen van fejlesztésünk, mintegy 165 milliárd forint értékben.

Abban bízom, hogy 100 év múlva azt fogják mondani az utódaink, hogy az itteni városi vezetők most megragadták a lehetőséget és megalapozták a következő 100 esztendőt".

Márki-Zay Péter személyével, programjával nem foglalkozik. Arra koncentrál, hogy a várost vezesse és hogy a folyamatban lévő fejlesztések ne torpanjanak meg.