eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nézőpont: 8 százalék listás szavazat a Jobbiknak

Év végére tovább gyengült Jobbik támogatottsága, a baloldalon is folytatódott a hónapok óta tartó átrendeződés – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont friss felmérése szerint decemberben a teljes felnőtt népesség 37 százaléka támogatta a kormánypártokat, ami ezúttal két százalékpontos növekedés novemberhez képest. A Jobbik tábora újabb egy százalékpontot csökkenve 8 százalék, ami ugyan hibahatáron belüli változás, de 2014 óta a legrosszabb eredmény a párt számára.

Nézőpont: 8 százalék listás szavazat a Jobbiknak

Az MSZP továbbra is 5 százalékon áll, a DK-t a szavazók 4 százaléka támogatja. Az LMP 4 százalékon áll, a Momentum 2 és a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékos szimpatizánsi táborral rendelkezik. Az Együtt és a Fodor Gábor által vezetett Liberálisok 1-1 százalékon állnak, míg a Párbeszéd ezúttal sem érte el az 1 százalékos szintet.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP 51 százalékon áll, így

a kormánypártokra immár többen szavaznának, mint az összes ellenzéki pártra együtt.

A Jobbik támogatottsága a biztos szavazók körében is tovább gyengült: a párt a 2014-es listás eredményétől hét százalékponttal elmaradva csak a listás voksok 14 százalékára esélyes.

A biztos szavazók körében 9-9 százalékos eredményével a DK és az LMP is megelőzte az ezen a bázison mindössze 8 százalékon álló szocialistákat. A Momentum jelenleg a listás szavazatok 3, az Együtt és a Kétfarkú Kutya Párt 2-2, míg a Párbeszéd és a Liberális Párt 1-1 százalékára esélyes.

Módszertan

A Nézőpont Intézet személyes közvélemény-kutatása 2017. december 1-18. között készült 2000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×