eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Mi lesz az uniós források megszűnése után?

Mi lesz az uniós források megszűnése után?

A kormány azt szeretné, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások minden ügyüket el tudják intézni interneten. Ezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese mondta az InfoRádió Aréna című műsorában.

A digitalizáció szükségszerűen megváltoztatja a közigazgatás intézményrendszerét - mondta Csepreghy Nándor.

„Ma egy klasszikus hivatali ügyintézés 8-16 óra között működik, ha áttérünk a digitálisra, ki kell alakítani a 0-24-est a fogadó oldalon is, az állami szerkezetnek is alkalmazkodnia kell az állampolgárok igényeihez.”

A miniszterhelyettes szerint előbb-utóbb a magánszemélyek és a vállalkozások is digitálisan fogják intézni minden ügyüket.

„Egyenként kell minden ügytípust figyelembe venni. Az elektronikus árukövetési rendszer bevezetése már ebbe az irányba mutat. Nincs olyan állami-állampolgári, állami-céges reláció, ahol azt a kérdést nem kell feltenni: hogyan lehetne egyszerűbbé, átláthatóbbá és felhasználóbaráttá tenni. Hogyan tudna az állam átlépni abból az attitűdből kilépni, hogy uralkodik az állampolgárok felett, abba, hogy szolgáltat az állampolgároknak?"

Ebből a szempontból a kormányablakok jól vizsgáztak - mondta a miniszterhelyettes.

„Azok az állampolgárok, akik a kormányhivatalokban intézik az ügyes-bajos dolgaikat, jelentős minőségjavulást tapasztalnak. Ezt tovább kell vinni. Ugyanúgy kell működnie az államnak, mint egy bármilyen nagy cég ügyfélkezelési rendszerének, ahol tipizálható problémákkal találkozik az ablak belső oldalán ülő és tipizálható munkafolyamatok mentén tudja az ügyfél-elégedettséget mérni. Az ügyfélnek azt kell látnia, hogy megoldja a problémáit, nem pedig növelik azok számát.”

A kormány részben ennek a munkának a folytatásához kéri a választók felhatalmazását jövő tavasszal - fogalmazott a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

2019-től is lesz támogatás

A tervek szerint 2018-ban lekötik a hétéves uniós ciklus valamennyi forrását, a hazai vállalkozások tehát ezt követően a magyar államtól juthatnak támogatásokhoz - mondta Csepreghy Nándor, hozzátéve: 12 ezer milliárd forintról beszélünk.

„Tudni fogjuk 2018 tavaszán, hogy melyik vállalkozás melyik fejlesztését finanszírozza. Ennek 2020-ig kell befejeződnie, az akkor regnáló kormányzat időarányosan fizeti ki. A teljes keret 84-85 százalékán állunk, idén év közepére vállaltuk, hogy minden pályázatot meghirdetünk, ezt 2017 tavaszáig produkáltuk. Biztos vagyok benne, hogy a túlvállalásokkal együtt – itt is jelentős költségvetési pluszpénzeket tesz bele a kormány – 2018 tavaszáig befejezzük ezt a munkát.”

Csepreghy Nándor szerint a 2019-ben pályázó vállalkozások is kapnak majd támogatást.

„Jelentősen megváltozott a teljes fejlesztési forrásmennyiségen belül az uniós és a hazai részarány. 2010-ben csak uniós fejlesztési források voltak, évről évre több a hazai. Akkor is lesz pénz, amit a hazai költségvetés tud finanszírozni. Ma nagyjából tíz beruházásból 5-5,5-ben van részben uniós forrás, 2010-ben 9-9,8 volt ez az arány. Ezt tovább kell csökkenteni beruházási volumennövekedés mellett. Lesz pénz, de az hazai forrás lesz. A 2018-ban beruházni akaró vállalkozások is tudnak az államhoz fordulni. A kassza végén nem Brüsszel, hanem Budapest van.”

Az új kifizetési struktúrát a következő kormány alakítja ki, de a pénz megvan rá - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×