eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Visszaszorítaná az ipari kémkedést a kormány

Visszaszorítaná az ipari kémkedést a kormány

Átültetné a kormány az üzleti titkokra vonatkozó uniós szabályozást a magyar jogrendbe. Az ellenzék a javaslat parlamenti vitájában azonban a közérdekű adatok nyilvánosságának fontosságát is hangsúlyozta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vitaindító felszólalásában rámutatott, hogy tárcája javaslata a nem nyilvános know-how és üzleti információk (vagyis az üzleti titkok) jogosulatlan megszerzésével, hasznosításával és felfedésével szembeni védelemről szóló uniós  irányelvet ültetné át a magyar jogba.

„Az innovatív vállalkozások egyre fokozottabban ki vannak téve az üzleti titok eltulajdonítására irányuló tisztességtelen magatartásnak, így például az engedély nélküli másolatkészítésnek, az ipari kémkedésnek vagy a titoktartási kötelezettségek megsértésének” – fogalmazott az államtitkár.

Az irányelv két fő szabályozási területet foglal magába, egyrészt új keretet ad az üzleti titokkal kapcsolatos anyagi jogi szabályozásnak, újradefiniálva az oltalom tárgyát és kivételeit, illetve meghatározva a jogosult, jogsértő és jogsértő áru fogalmát, valamint a jogsértések esetén alkalmazandó szankciórendszert, másrészt az üzleti titokkal kapcsolatos polgári jogi jogviták tekintetében eljárási rendelkezések útján biztosítja az üzleti titok megfelelő védelmét.

A fideszes Répássy Róbert támogatta az előterjesztést. „Az üzleti titokra vonatkozó rendelkezések a Ptk. személyiségi jogok című részéből való kikerülésével az eddigi személyiségi jogon alapuló védelem átalakulóban van, az üzleti titok a jövőben nem személyiségi jogi jellegű, hanem az új jogszabályban biztosított vagyoni jellegű védelmet élvez majd” – mondta a politikus.

Az MSZP-s Gúr Nándor azonban úgy látta, hogy a kormány elmulasztja, hogy erősítse a közérdekű adatok nyilvánosságához való jogot, amelyre érezhető az igény is. „Az üzleti titokként nem védhető közérdekű és közérdekből nyilvános adatok tekintetében mondhatom azt is, hogy így megmaradt a káosz” – tette hozzá a szocialista képviselő. 

A jobbikos Gyüre Csaba támogathatónak nevezte az előterjesztést az üzleti titkok fontosságát hangsúlyozva. Szerinte fontos, hogy üzleti titokra hivatkozva ne lehessen visszaélni közérdekű adatok kiszolgálásával, és ne lehessen esetleges állami korrupciót elrejteni üzleti titokra hivatkozva.

Völner Pál zárszavában leszögezte, hogy a tárgyalt tervezet nem érinti a közérdekű adatok igénylésének jelenlegi rendjét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×