eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ki segítette a devizahiteleseket?

A kormányoldal a szocialista kormányokat hibáztatta azért, hogy még mindig vannak bajba jutott devizahitelesek, az ellenzéki pártok azonban a kormánypártok eszközeit kevesellték. Több órás vitát tartott a Ház az LMP kezdeményezésére a devizahitelesekről.

A kormányt képviselő Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára vitaindítójában aláhúzta, hogy a devizahitelezési válság a szociálliberális kormányok "szégyenteljes öröksége", amelyet a mai napig nem sikerült teljesen kihevernie az országnak. Eztán a politikus felsorolta, az érintettek érdekében 2010 után hozott intézkedéseket, mint a kedvezményes végtörlesztés, az árfolyamrögzítés, a banki elszámoltatás, a forintosítási törvény, a Nemzeti Eszközkezelő és a magáncsőd intézménye.

"A kormány által tett intézkedések egyértelműen rávilágítanak arra, hogy amit egy végrehajtó-hatalom tehet a csapdába esett emberek megsegítésére, azok a kormányzati lépések megtörténtek" - közölte.

A Fidesz vezérszónokaként Bánki Erik úgy látta, hogy amit a baloldal elrontott, azt a Fidesz helyrehozta 2010 után.

"A legjobb természetesen az lett volna, ha mindez meg sem történik, a devizahitelek meg sem jelennek a lakossági piacon és a kormány, illetve a bankok nem sodorják bele ebbe a lehetetlen helyzetbe a magyar állampolgárok százezreit" - fejtette ki.

A KDNP-s Hollik István szintén a szocialisták felelősségét hangsúlyozta.

"Szinte sehol nem futottak föl olyan mértékben a devizahitelek, mint Magyarországon, ez is mutatja mekkora a felelőssége az akkori kormányzó pártoknak, a jegybanknak és a pénzügyi felügyeletnek" - vélekedett.

A szocialista képviselők nem vettek részt a vitán, ám külön, a nemzeti bank előtt tartott sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, a párt frakcióvezetője úgy látta, hogy fel kellene függeszteni a kilakoltatásokat mindaddig, amíg megoldás nem születik a devizahitel-károsultak problémáinak megoldására.

"Ehhez viszont kormányváltásra van szükség. Volt javaslatunk arra, hogy a felvételkori árfolyamon kerüljenek elszámolásra a devizahitelek, ezt a Fidesz lesöpörte az asztalról" - emelte ki.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a parlamenti vitában úgy vélte, hogy kormánynak nem mentőövet kellene dobnia, hanem visszaszerezni a károsultak saját pénzét.

"Nem azt mondom, hogy önök okozták kizárólag, senki nem mondott ilyet, de 2010 óta, 7 és fél év alatt elévülhetetlen felelősségük van abban, hogy megoldatlan ez a problémakör"

Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője reagálva a kormánypárti felszólalókra aláhúzta, hogy az ellenzéki pártok azért nem támogatták a devizahitelesek érdekében született fideszes előterjesztéseket, mert sokkal keményebb javaslatokat nyújtottak be a Háznak.

A politikus úgy látta, hogy a devizahiteleseket a szocialisták és a jelenlegi kormánypártok is "megvezették".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×