Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb fordulat a római-parti gát ügyében: Óbuda közbelép

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A főpolgármester szerint nem sok értelme van a római-parti védmű legújabb terveinek, az óbudai képviselő-testület eközben úgy döntött, semmilyen mobilgátépítéshez nem ad hozzájárulást, amíg el nem készül a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatósági elemzése.

A főváros által felkért szakértők megvizsgálják a szerdán elfogadott javaslatot a római-parti védmű telekhatárok menti nyomvonalának terveiről, de ennek nem biztos, hogy sok értelme van - hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.

"A tulajdonosok száma 250 és 300 között változik,  a tanulmányterv el fog készülni, de csak akkor van relevanciája, ha van értelme, pusztán azért, mert a tiltakozók kérik, nem lesz" - hangsúlyozta a főpolgármester.

Időközben az óbudai önkormányzat megerősítette, hogy a III. kerület képviselő-testülete úgy döntött, hogy

semmilyen mobilgátépítéshez sem ad tulajdonosi hozzájárulást,

amíg el nem készül a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatósági elemzése.

A kerületi önkormányzat nemrég megkérdezte a lakosságot, hogy melyik megoldást tartaná legjobbnak. A válaszokból az derült ki, hogy

a legtöbben az új, telekhatárokon futó nyomvonalat támogatják

– mondta az InfoRádiónak Bús Balázs polgármester.

"Ha feljebb toljuk a nyomvonalat a kerítéshatárra, akár kisajátítások révén,  kétségkívül valamennyire elhúzódik a tervezés és a kivitelezés folyamata, de a part természetközeli állapota, amit nagyon sokan szeretnek, és szeretnének megőrizni, megtartható" - mondta a kerület vezetője, és hozzátette, végeztettek egy gyors közvélemény-kutatást, és eszerint az első, a Duna-parton húzódó nyomvonalat 16 százalék, a Nánási és a Királyok útján húzódót 37 százalék, az újat a kerítések vonalában 43 százalék támogatta.

A fővárosi szocialista képviselők is támogatják az óbudai önkormányzat terveit a kerítések vonalán építendő védmű megvalósíthatósáról. Horváth Csaba szerint a főpolgármester egyedül maradt az elképzeléseivel.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megerősítette korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát a római-parti védműről. Tarlós István arról is beszélt, hogy a 3-as metró északi szakaszának felújítása és a teljes alagút rekonstrukciója novemberben el tud kezdődni, erről a szerződések véglegesítve vannak.