eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Kőrösi Orsolya: kukucskálóablakon lesz látható a Capa Központ látványraktára

Kőrösi Orsolya: kukucskálóablakon lesz látható a Capa Központ látványraktára

Csaknem félmilliárd forintból alakítják át a korábbi Tivoli Színház tereit, hogy jövő év októberében megnyílhasson a világ első állandó Robert Capa fotókiállítása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kőrösi Orsolya, a Capa Központ ügyvezető igazgatója.

A kormány mintegy félmilliárd forinttal támogatja a központ felújítását és kibővítését. A központhoz kerülő, 937 képet tartalmazó úgynevezett mestergyűjteményt a tervek szerint 2018. október 22-től, Robert Capa születésének 105. évfordulójától láthatja a közönség. A kormány 2008-ban vásárolta meg a mestergyűjteményt, közel 300 millió forintért.

A központ ügyvezető igazgatója elmondta: olyan helyiséget alakítanak, ki ahol a mestergyűjteményből egyszerre 150-200 fotó lesz bemutatható. Ezek műtárgyvédelmi okokból néhány havonta cserélődnek majd, de az új kiállítótérben egy látványtár is helyet kap, amelyben a kollekció többi darabja is megtekinthető lesz.

„A rendezvényteremnek hat méter a belmagassága, nagyon érdekes terek lesznek, ahogy bemennek, kijönnek, vezetni kell az embereket, mert viszonylag szűk a tér. Nagyon izgalmas része volt a tervezésnek. 150-200 kép lesz kirakva, de van még 800, amiből látványraktárt tervezünk. Kukucskálóablakokhoz hasonlóan lesz látható, hogyan dolgoznak a kutatók.”

Kőrösi Orsolya elmondta azt is: a korszerű technikával felszerelt rendezvényterem alkalmas lesz konferenciák, szakmai események, megnyitók, de akár kisebb koncertek, színházi előadások befogadására is, az előcsarnokban pedig kávézó és múzeumshop nyílik.

„Multifunkcionális lesz, alkalmas lesz kisebb, két-három személyes színdarabok játszására, filmvetítésekre. Valóban korszerű termet szerettünk volna, ezért is óvtuk meg azt a különleges hangulatú, 1912-ben épületet, amely moziként majd színházteremként funkcionált. A színházi kiszolgálótereket alakítjuk át egy érdekes koncepcióval, nagyon letisztult, klasszikus, de XXI. századi technikákat alkalmazó kiállítótérré.”

A felújításhoz szükséges közbeszerzési eljárások előkészítése már zajlik, a beruházás a közbeszerzések lefolytatása után, a tervek szerint 2018 kora tavaszán kezdődhet meg. A Capa Központ jelenleg a magyar fotóriporterek világszínvonalú tevékenységét ismerteti, illetve bemutatja a hazai és nemzetközi klasszikus és kortárs fotográfia legjavát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×