eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Döntéskényszerben a gazdák

Válaszút elé kerülnek a hazai szójatermesztők: a gazdáknak a magasabb terméshozam vagy az extra juttatás mellett kell letenniük a voksukat. Jövőre ugyanis már csak akkor vehetik fel az ültetvények után járó zöldítési támogatást, ha vállalják, hogy nem használnak növényvédő szert az adott területen - számolt be a Magyar Idők.

Jelentős változásra kell felkészülniük azoknak a gazdálkodóknak, akik nitrogénmegkötő növényeket termesztenek.

Az Európai Bizottság rendelete szerint ugyanis a parlagon hagyott területek és az ökológiai másodvetés, valamint az erdőszélek menti határsávok mellett például a szója-, a borsó- és a lucernaültetvényeken sem használhatnak permetszert azok a gazdák, akik a terület után úgynevezett zöldítési támogatást igényelnek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a Magyar Időknek elmondta: a korlátozás 2018. január 1-jén lép hatályba, így az új szabályokat már a jövő évi vetésszerkezet tervezésekor figyelembe kell venniük a gazdálkodóknak.

A termelők eddig a termeléshez kötött támogatáson felül a zöldítésbe is bevonhatták a szójaültetvényeket. Így két forrásból is pluszpénzhez juthattak, ami sok esetben csökkenteni tudta az új kultúra kipróbálásának kockázatát.

A brüsszeli rendelet szerint ezt a kettős juttatást csak akkor vehetik igénybe a gazdálkodók, ha vállalják, hogy permetszerek nélkül termesztik a szóját.

Nagy István szerint vannak olyan tájegységei országunknak, ahol kellő szakértelem és tudatos technológiaválasztás mellett – vetéstávolság csökkentése, sorközművelés – növényvédő szer nélkül is nagy biztonsággal termeszthető a szója. Azokon a termőhelyeken pedig, ahol a gyomok elleni védekezés sorközműveléssel nem oldható meg, illetve ahol a biztonságos és gazdaságos betakarításhoz szükséges a vegyszeres állományszárítás, ott érdemes a zöldítési kötelezettséget más módon teljesíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×