eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Vásáry Tamás: A művészet lényegi része nem tanítható

Vásáry Tamás: A művészet lényegi része nem tanítható

Néhány hónapja újra belefogott az önéletrajzi regénye folytatásába az egy hete Szent István renddel kitüntetett Vásáry Tamás. Az eddig négykötetes könyv a személyes élettörténet mellett számos anekdotát és zenetörténeti érdekességet tartalmaz - árulta el az InfoRádió Aréna című műsorában a zongoraművész-karmester

Háromezer oldal – négy kötet – egyelőre ennyi látott napvilágot Vásáry Tamás személyes hangvételű önéletrajzi regényéből. A zongoraművész-karmester azt mondja: már a hatvanas évek végén belefogott az írásba – főként akkori felesége biztatására.

„Az az érzésem, hogy az a rengeteg élményt, amit gyerekként kaptam, vissza kell adnom a világnak, az emberiségnek, mert olyan csodálatos volt.”

A Libri gondozásában megjelent Üzenet című kötetekben gyermekkorán túl őszintén ír tanulóéveiről, karrierjéről és magánéletéről is. Vásáry Tamás azt mondta: sokáig úgy gondolta, lehetetlenség kiadni.

„Tulajdonképpen ezt nem azért írtam, hogy ezt kiadják, sőt minél többet írtam, világossá vált, hogy ez nem jöhet ki, mert annyira személyes. Annyira őszintén le akartam írni mindent magamról, a pszichológiai és szexuális problémámat is, és másokról is.”

Azóta már több kiadást megélt a négy kötet, amely 1991-ig követi a zongoraművész életét, pályafutását, néhány hónapja azonban Vásáry Tamás belefogott a folytatásba. Azt mondta: tíz év múlva talán elkészül.

Kodály Zoltán szerezte élete első állását, és közben húsz évesen a tanársegédje lett a Zeneakadémián, a mai napig meghatározó mentorának, példaképének tarja, noha ő maga úgy véli: a művészet lényegi része nem tanítható.

„Nem hiszek a tanításban. Mert, amit meg lehet tanítani, az másodlagos dolog. Ami igazán művésszé tesz valakit, azt nem lehet tanítani.”

Vásáry Tamás nemrég létrehozott egy alapítványt, amely a hátrányos helyzetű, gyermekotthonban nevelkedő fiatalokat segíti – azt mondja: bár sokat zongorázik és vezényel, az utóbbi időben számos más dolog került előtérbe, és ismét szeretne az írásra is időt szakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×