eur:
392.14
usd:
366.47
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

13 repülőnyi szemét a fővárosi telephelyen

A MÁV elszállíttatta a közel 4700 tonnányi illegálisan lerakott hulladékot a Rákospatak utcai területéről - tájékoztatta a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága szerdán.

A közlés szerint a tervezettnél jóval kevesebb, mindössze 37 napra volt szükség annak a 222 teherautónyi illegális hulladéknak az elszállításához, amit Zuglóban, a MÁV vagyonkezelésében lévő ingatlanon, a Rákospatak utca 123. szám alatt hagyott hátra a korábbi bérlő.

A szemét mennyiségének érzékeltetésére hozzátették: az összegyűlt hulladék tömege 1555 elefánt vagy 13 Boeing 747-es utasszállító repülőgép súlyával vetekszik, és négy ötvenméteres úszómedencét töltene meg.

A közlemény szerint, a 10 ezer köbméternyi lom, kommunális hulladék és építési törmelék nagy részét az ingatlan korábbi bérlője hagyta hátra.

Emlékeztetnek arra: a vasúttársaság és a bérlő között az elmúlt években az illegális hulladéklerakás, áramlopás, a bérleti díj elmaradása miatt kialakult vita a bérleti szerződés felmondásához, majd perhez vezetett. Ez utóbbit a MÁV jogerősen megnyerte és a bíróság végrehajtást rendelt el a bérlővel szemben, ez jelenleg is zajlik.

  • A hulladék elszállításával a MÁV nem várta meg az eljárás befejezését, hanem június 12-én a saját költségén elkezdte a munkát.
  • A hulladékot a vasúttársaság környezetvédelmi engedéllyel rendelkező lerakóba szállíttatta, súlyát hitelesített hídmérlegen mérlegeltette.
  • A jogszabályoknak megfelelő szállítás és lerakás folyamatát végig ellenőrizték a MÁV és a Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a szemét szabályos elszállíttatása a közbeszerzési kötelezettség miatt tartott hosszabb ideig. Az illegális hulladéktelep felszámolása a vasúttársaságnak mintegy 100 millió forintjába került, melyet szintén bírósági eljárás útján kíván behajtani a MÁV - tartalmazza a közlemény.

Magyarázatképpen hozzáfűzték, hogy az ingatlan a MÁV vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól - 2009 júliusa óta - egy másik gazdasági társaság bérelte. Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe, azonban a bérlő - engedélyek nélkül - nagy mennyiségű hulladékot helyezett el a területen, amely veszélyt jelentett a környezetre. A többi között 2014-ben és 2015-ben is meggyulladt a szemét, amelyet a tűzoltóság csak nagy erőfeszítések árán tudott eloltani.

Ebben a helyzetben 2015-től a további hulladéklerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott és 24 órás őrszolgálatot vezetett be - közölte a MÁV.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×