eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Kedvezően értékelte a magyar gazdaság több éve tartó teljesítményét az IMF - a nap hírei

Közép-Európában Magyarország lett Kína első számú gazdasági partnere – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. A korábbinál 40 százalékkal több a lakáshitelt folyósítottak a bankok az első negyedévben.

Kedvezően értékelte a magyar gazdaság több éve tartó teljesítményét a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szakemberei tavasszal jártak Budapesten és mostanra készítették el értékelésüket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A jelentés kiemelte az uniós források magas szintű felhasználását, a kedvező külső környezetet és az adóigazgatás reformját.

Közép-Európában Magyarország lett Kína első számú gazdasági partnere - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Pekingben. Szijjártó Péter beszámolt arról, hogy az egyeztetéseken több olyan megállapodás született, amelyekkel bővülnek a gazdasági, turisztikai, kereskedelmi kapcsolatok a két ország között.

Hétfőn kezdődnek a szakértői egyeztetések a Munka Törvénykönyve átfogó módosításáról a kormányzat, a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői között. A Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek közös javaslatokkal is készülnek a megbeszélésre.

A tervezett uniós szabályozás elleni összefogásra szólított fel a Fuvarozók egyesülete. Erdei Péter, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkár-helyettesének indoklása szerint a jogalkotók ki akarják szorítani a közép-kelet-európaiakat az unió nyugati részéből.

Bizakodva tekint a kormánnyal tervezett jövő heti technikai egyeztetésre a Közép-európai Egyetem rektor-helyettese. Enyedi Zsolt az InfoRádióban azt mondta: a Tudományos Akadémia szervezésében rendezett fórumon ezen a héten nem közeledett a felek álláspontja.

Jelentősen nőtt a lakáshitel folyósítás az első negyedévben; a bankszektor szintjén több mint 40 százalékos volt a bővülés - mondta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. Bencsik László az InfoRádióban hozzátette: az év egészében 30 százalékos növekedésre számít az újonnan kihelyezett lakáshitelek számában. Az MNB a lakásárak lassuló növekedésére számít az idén.

Ismét Patai Mihályt választotta elnökének a Magyar Bankszövetség. A szervezet teljes tisztújítást hajtott végre testületi ülésén. A Magyar Bankszövetség tagintézményeinek vezetői közös állásfoglalást fogadtak el, amely szerint a bankszektorban egy trendforduló pozitív jelei mutatkoznak, ami stabilizáló, dinamizáló tényező lehet a hazai gazdaság növekedésében.

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint közszereplőnek számít Habony Árpád. A bíróság az alperes Jobbik érvelését fogadta el a perben, miszerint attól számít valaki közszereplőnek, hogy olyan tevékenységet végez, ami azzá teszi.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint a britek döntése a kilépésről nem oka, hanem következménye az Európai Unió problémáinak. Takács Szabolcs a londoni Királyi Külügyi Intézet fórumán azt mondta: az uniós intézményeken belüli erőegyensúly a bennmaradó legnagyobb tagországok felé tolódhat el.

Valószínűleg kibertámadás érte több angliai kórház informatikai és távközlési hálózatát. Theresa May brit miniszterelnök szerint nem a brit egészségügyi rendszer volt az egyetlen célpont, a BBC értesülése szerint a kibertámadás jeleit eddig 74 országban észlelték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×