eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kié legyen a gyermek? Így szólhat bele maga az érintett

Egyre nagyobb figyelmet fordít az igazságszolgáltatás arra, hogy a gyermek is elmondhassa véleményét az őt érintő jogi eljárásokban - mondta el az InfoRádió Paragrafus című jogi magazinjában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatásszervezési Főosztályának bírája. Várai-Jeges Adrienn hozzátette: messzemenően törekszenek ugyanakkor arra is, hogy a meghallgatás gyermekbarát módon történjen és egy eljárásban a lehető legkevesebbszer tegyék ki őket ennek a procedúrának.

"Egyre nagyobb jelentőséget kap az, hogy egy gyermek az őt érintő ügyekben elmondhassa a véleményét.  Egy családjogi perben például, amely a szülői felügyelettel kapcsolatos,

fontos, hogy elhangozzon, mi a gyermek véleménye, hiszen nyilvánvalóan az ő jövőjét is fogja érinteni a döntés"

- mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal Igazgatásszervezési Főosztályának bírája.

Várai-Jeges Adrienn hozzáfűzte: az, hogy miként hallgatnak meg egy gyermeket, a bíró döntésétől függ.

"Két döntése lehet egy bírónak: vagy azt mondja, hogy a pszichológus szakértő hallgassa meg a gyermeket - ez a közvetett meghallgatás -, vagy dönthet úgy is, hogy közvetlenül hallgatja meg" - ismertette. 

Az első felvetődő kérdés ilyenkor az, hogy mikor történhet a gyermek meghallgatása. Ezt is a bíró dönti el, mivel minden eset egyedi.

"Minden esetnek különleges körülményei vannak. Az összes körülményt tekintetbe véve a bíróság dönt, hogy az eljárás melyik szakaszában hallgatja meg a gyermeket" - mutatott rá Várai-Jeges Adrienn.

Nagyon fontosnak nevezte, hogy

már a gyermek idézése a tárgyalásra is gyermekbarát nyelven történjen.

A gyermekek meghallgatása ugyanezen okból általában szülők és jogi képviselők jelenléte nélkül történik.

Az OBH bírája arról is szót ejtett, hogy

a magyar jogszabályok nem húznak egy alsó korhatárt, mikortól lehet egy gyermeket meghallgatni.

Ezt az eset összes körülményeit mérlegelve a bíró határozhatja meg.

Ugyanakkor törekedni kell arra is, hogy minél kevesebbszer hallgassák meg a bírák a gyermekeket, ne tegyék ki többször is őket ennek a procedúrának.

"Ezért amikor már kerek kép alakul ki a bíró előtt az ügyről, csak akkor hívja meghallgatásra a gyermeket. Ilyenkor nem csak a bíró, hanem a felek is kérdezhetnek" - mondta el Várai-Jeges Adrienn.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×