eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Forgalomba állt az első felújított szerelvény a 3-as metró vonalán - a nap hírei

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a nemzetgazdaságok sikere a termelés és a digitalizáció összekapcsolásán múlik. Elrendelte a Szentendrei úton halálos balesetet okozó férfi előzetes letartóztatását a Fővárosi Törvényszék. Napi hírösszefoglaló.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az átalakult világgazdasági környezetben a nemzetgazdaságok sikere a termelés és a digitalizáció összekapcsolásán múlik. Szijjártó Péter a világ legnagyobb informatikai szakkiállításán kijelentette: a legideálisabb kutatás-fejlesztési helyszínné kell tenni Magyarországot. A hannoveri CeBIT-en közben megnyílt a magyar nemzeti pavilon.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar nemzeti érdek nem sérülhet következmények nélkül Magyarországon és az országhatárokon kívül sem. Lázár János az önkényuralmi jelképek kereskedelmi hasznosítását célzó törvényjavaslat parlamenti vitájában azt mondta: az indítvány benyújtásának egyik oka, hogy a Heineken-csoport piaci erőfölényével visszaélve ellehetetlenítette az Igazi Csíki Sör erdélyi előállítását és forgalmazását. Összefoglalónk itt olvasható.

Munkacsoport létrehozásáról állapodott meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a magyar hatóságokkal annak vizsgálatára, hogy a nemrégiben módosított bírósági végrehajtási törvény milyen hatásokat gyakorolhat a magyar bankszektorra. Az EBRD londoni bejelentése szerint a munkacsoport feladatai közé tartozik az esetleges negatív hatások enyhítését szolgáló intézkedési lehetőségek feltárása is.

Európa stabilitása a Balkántól függ - jelentette ki a köztársasági elnök, miután a macedón államfővel találkozott a Sándor-palotában. Áder János azt mondta: a Balkán stabilitása azon múlik, hogy erősödik-e vagy enyhül a Balkánra, így Macedóniára nehezedő migrációs nyomás. Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök hangsúlyozta: az unió és a NATO vezetőinek egyértelmű és világos üzeneteket kell küldeniük Macedóniának, amellyel nem blokkolják, hanem segítik a csatlakozást.

Forgalomba állította az első felújított szerelvényt a 3-as metró vonalán a BKV - közölte a főpolgármester. Tarlós István elmondta: 2 héten belül már 3 korszerűsített szerelvényen lehet majd utazni. Hozzátette: 5 felújított szerelvény már megérkezett és 2018 nyarától már csak ilyen vonatok közlekedhetnek a vonalon. Képgaléria, részletek és az utasok benyomásai az összefoglalónkban.

Már több mint 800 BKV-dolgozó helyezte letétbe felmondási nyilatkozatát – közölte az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor az InfoRádiónak elmondta: több munkavállaló más foglalkozás után néz, Bécsben is metrópótlás kezdődik, ami komoly tényező lehet az álláskeresőknek. A szakszervezet az idei évre 15 százalékos béremelést követel, a további két évre pedig garanciát vár a közlekedési vállalattól. A BKV közölte: hosszú távú megoldást szeretne elérni a bérvitában, és mindent elkövet azért, hogy a források rendelkezésre álljanak.

Elrendelte a Szentendrei úton halálos balesetet okozó férfi előzetes letartóztatását a Fővárosi Törvényszék. A közlemény szerint a gyanúsított szombat hajnalban nagy sebességgel belerohant egy előtte álló autóba, az abban ülő két ember életét vesztette. Mivel a férfi maga is megsérült, a Budai Központi Kerületi Bíróság a kórházban tartotta tárgyalását, és nem jogerősen egy hónapos előzetes letartóztatásról döntött.

Tíz ország artistaművészeinek részvételével megalakult a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban. Az alapító tagok között vannak Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország és Magyarország művészei és cirkuszi szakemberei. Az egyesület elnöki posztjára Fekete Péter miniszteri biztost, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatóját választotta a közgyűlés.

Jövő szerdán indítja el a brit uniós-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot az ország miniszterelnöke. A brit uniós nagykövete már tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, hogy Theresa May március 29-én küld hivatalos értesítést a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról. A kilépést szabályozó passzus két évet határoz meg a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Az FBI-nak és az amerikai igazságügyi minisztériumnak sincs bizonyítéka arra, hogy a jelenlegi elnököt lehallgattatta volna hivatali elődje - jelentette ki a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatója. A meghallgatáson Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség vezetője megalapozatlannak nevezte azt a vádat, hogy az amerikai hírszerzés a brit elektronikus figyelő szolgálat segítségével hallgatta volna le az elnököt.

Az Európában folytatott orosz dezinformációs kampány veszélyeire figyelmeztették biztonságpolitikai szakértők az Európai Unió külpolitikai főképviselőjét. Az ötvennégy szakember a Federica Mogherininek írt nyílt levélben ellenintézkedéseket sürget az európai országok destabilizálására, az unió egységének aláásására és a második világháború után létrejött nemzetközi rend lerombolására irányuló moszkvai törekvésekre válaszul.

Az idén is Bill Gates vezeti a világ leggazdagabb embereinek listáját. A rangsort összeállító Forbes amerikai üzleti magazin 86 milliárd dollárra becsüli a Microsoft szoftveróriás 61 éves társalapítójának vagyonát. Bill Gates az elmúlt 22 évben 18-szor állt a lista élén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×