eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin

Vizsgálóbizottság alakulhat a 4-es metró ügyében

Vizsgálóbizottság felállítását kéri a Fidesz és a Jobbik is a 4-es metró korrupciós ügyével kapcsolatban. A kormánypárt a fővárosi közgyűlést, az ellenzékiek a parlamentet kéri vizsgálatra.

A Fidesz kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés állítson fel egy vizsgálóbizottságot a 4-es metró beruházása körüli korrupciós ügyek feltárására – jelentette be Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója hétvégi sajtótájékoztatóján.

A politikus a rendszerváltás utáni legnagyobb korrupciós ügynek nevezte a metróberuházást az Európai Csalás Elleni Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentése alapján.

„A jelentés alapján kijelenthető, hogy a 4-es metró beruházás körülbelül egyharmadát ellopták és elcsalták.

A felelősség egyértelmű: a Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon által vezetett szocialista kormányok, illetve a Demszky Gábor által vezetett budapesti szabaddemokrata- szocialista városvezetést terhelik” - fogalmazott Hidvéghi Balázs.

A Jobbik vasárnapi sajtótájékoztatóján Staudt Gábor frakcióvezető-helyettes is azt mondta, ki kell vizsgálni az ügyet, ezért a párt országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az OLAF jelentése miatt.

„Bízunk benne, hogy a megfelelő számú aláírás összegyűlik, illetőleg az Országgyűlés úgy fog dönteni, hogy felállítja ezt a vizsgálóbizottságot. Ha ez nem történik meg, akkor azt kell gondolnunk, hogy ez a helyzet jó a kormánypártoknak, és továbbra is ezt a piszkos játékot szeretnék folytatni, és a felelősséget ide-oda passzírozva elérni, hogy se 2010 előtt, se 2010 után ne láthassunk valódi felelősöket” - mondta Staudt Gábor.

Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök az Indexnek pénteken elismerte, hogy megkereste őt a 4-es metró és az Alstom-szerződések ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal. Azt mondta azonban, érthetetlen, kívül esik minden racionalitáson, hogy rálátása lett volna a szerződés megkötésére. Ezt azzal indokolta: rossz viszonyban volt Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel és az SZDSZ politikusaival is.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szombati évértékelő beszédében azt mondta, nincs jobboldali, vagy baloldali lopás.

„Nincs együttműködés a tolvajokkal. Akkor sem, ha az országot lopják, akkor sem, ha a földet lopják, akkor sem, ha a metró pénzét lopják. Legyenek miniszterelnökök, legyenek városvezetők, legyenek vállalatvezetők”

- mondta Gyurcsány Ferenc.

Aki lopott és csalt, annak börtönben a helye, amit meg ellopott, azt visszaveszik – fogalmazott a DK elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×