eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Még mindig sok az iskolakerülő - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, hogy a kormány a környező országok tapasztalatait is figyelembe veszi az idejétmúlt katonai szállítógépek cseréjéhez. A Magyar Nemzetben az útra szórt só környezetkárosító hatásáról olvashatnak.

A Magyar Idők arról ír, hogy a kormány a környező országok tapasztalatait is figyelembe veszi az idejétmúlt katonai szállítógépek cseréjéhez. A lap szerint a Visegrádi négyek ismereteire is támaszkodnak majd. Ezek az információk különösen értékesek lehetnek Magyarországnak az alkalmazhatóság, a pilóták és a műszaki kiszolgálószemélyzet átképzése, valamint az üzemeltetés területén – közli a lap honvédsági forrásokra hivatkozva.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy bár kevesebb olyan diák van, akinek családjától meg kellett vonni a családi pótlékot, mert a tanévben 50 óránál többet hiányzott, az adatok szerint nem oldódott meg az iskolakerülés problémája. Az általános iskolákban, főleg a halmozottan hátrányos helyzetű térségekben gyerekek tömegei hagyják ott a tanintézményt. A legtöbb diák hetedik és nyolcadik osztályosként lóg, és ezekben az osztályokban egyre rosszabb a helyzet.

A Magyar Idők a Nemzeti Pedagóguskar elnökével közöl interjút. Horváth Péter azt mondta: pontosan meg kell határozni, hogy mi a magyar közoktatás célja, és ehhez kell megteremteni a szükséges gazdasági és szakmai feltételeket. Beszélt arról, hogy a Köznevelési Kerekasztal a PISA-felmérés eredményének értékelése után elkészülő ajánlásában többek között a pedagógusképzés és a továbbképzési rendszer átalakítását, a tartalomfejlesztést, valamint a módszertan átgondolását javasolja majd a kormánynak.

A Magyar Nemzetben olvashatnak a só környezetkárosító hatásáról. A lap szerint évi 100 tonna nátrium-kloridot szór a lakosság az utakra télen, ezzel felmérhetetlen károkat okozva. A cikk szerzője emlékeztet arra, hogy egy 2008-as rendelet a településeken, közterületen csak úttesten engedélyezi a hagyományos só használatát, ahol az közeli fát nem veszélyeztet, ugyanakkor ennek megszegése 2012 óta nem minősül szabálysértésnek, így bírság nem szabható ki ilyen esetekben.

A napi.hu összeállításából kiderül: a munkáltatók szerint a béremelés önmagában kevés eszköz arra, hogy javítsák a munkakedvet és a munkahatékonyságot. A legnagyobb probléma a dolgozók alacsony motiváltsága. Ez ugyanis olyan súlyos következményekkel jár, ami a cégen belüli magas fluktuációhoz is vezethet.

A Portfolio írásából megtudhatják: megkezdődött az Ybl Vízház épületének felújítása, amely idén ősszel kulturális és rendezvényközpontként nyitja meg kapuit. A budai Várkert Bazár szomszédságában található épület felújítási költsége várhatóan 600 millió forint lesz.

A Világgazdaság arról ír, hogy a terror átrendezte az utazási piacot. A lap szerint a magyarok utazási kedve töretlen, ugyanakkor csökkent az érdeklődés a korábban népszerűnek számító török, tunéziai és egyiptomi tengerparti helyek iránt. Volt, ahol ötödére esett vissza a magyar utasforgalom

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×