Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évente félmillió ember halálát okozza az influenza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idős embereken, krónikus betegséggel küzdőkön és a terhes anyákon túl az egészségügyi és szociális dolgozók is ingyen juthatnak az influenza elleni védőoltáshoz - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

Az influenzát a lakosság legjelentősebb része egy banális fertőző betegségnek tartja. Igaz, hogy többnyire egy kis felső-légúti huruttal, néhány napos lázzal, rossz közérzettel jár – mondta az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás hozzátette, ugyanakkor a Földön az emberiség legjelentősebb részét érintő járványos fertőző betegségről van szó, ami évente 250-500 ezer ember halálához vezet.

Az influenza súlyos lefolyása, illetve következményei kockázati csoportokban alakulnak ki. Ezek: az idős emberek, a csecsemők, a terhes anyák és a krónikus betegségben szenvedők.

„Szükség van arra, hogy ezekkel a rizikócsoportokkal leginkább kapcsolatba kerülő embereket: egészségügyi és szociális intézményben dolgozókat is oltsák be az influenza ellen” - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Ők bár nem tartoznak rizikócsoportba, a fertőzést bevihetik a kockázati tényezőkkel rendelkező emberek közé, ami náluk súlyos fertőzést, szövődményeket okozhat. A rizikócsoportok védelme érdekében van szükség a beoltásukra – mondta Szentes Tamás.

A védőoltás terhes anyák számára is biztonsággal beadható – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás elmondta, ingyenesen kérhetik az influenza elleni oltást a hatvan év felettiek, a krónikus betegségben (cukorbetegség, asztma, COPD, elhízás) szenvedők és azok is, akik terhességet terveznek a következő időszakban, valamint a kórházakban dolgozók és a szociális ellátást végzők is.