eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Évente félmillió ember halálát okozza az influenza

Az idős embereken, krónikus betegséggel küzdőkön és a terhes anyákon túl az egészségügyi és szociális dolgozók is ingyen juthatnak az influenza elleni védőoltáshoz - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

Az influenzát a lakosság legjelentősebb része egy banális fertőző betegségnek tartja. Igaz, hogy többnyire egy kis felső-légúti huruttal, néhány napos lázzal, rossz közérzettel jár – mondta az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás hozzátette, ugyanakkor a Földön az emberiség legjelentősebb részét érintő járványos fertőző betegségről van szó, ami évente 250-500 ezer ember halálához vezet.

Az influenza súlyos lefolyása, illetve következményei kockázati csoportokban alakulnak ki. Ezek: az idős emberek, a csecsemők, a terhes anyák és a krónikus betegségben szenvedők.

„Szükség van arra, hogy ezekkel a rizikócsoportokkal leginkább kapcsolatba kerülő embereket: egészségügyi és szociális intézményben dolgozókat is oltsák be az influenza ellen” - hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos. Ők bár nem tartoznak rizikócsoportba, a fertőzést bevihetik a kockázati tényezőkkel rendelkező emberek közé, ami náluk súlyos fertőzést, szövődményeket okozhat. A rizikócsoportok védelme érdekében van szükség a beoltásukra – mondta Szentes Tamás.

A védőoltás terhes anyák számára is biztonsággal beadható – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Szentes Tamás elmondta, ingyenesen kérhetik az influenza elleni oltást a hatvan év felettiek, a krónikus betegségben (cukorbetegség, asztma, COPD, elhízás) szenvedők és azok is, akik terhességet terveznek a következő időszakban, valamint a kórházakban dolgozók és a szociális ellátást végzők is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×