Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az ellenzék a kormányt okolja a PISA-mérés eredményéért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az összes ellenzéki párt a kormánypártok oktatáspolitikáját okolja azért, hogy legfrissebb PISA-felmérés szerint romlott a magyar diákok teljesítménye.

A szocialista Kunhalmi Ágnes sokkolónak nevezte a PISA-felmérés eredményét és lemondásra szólította fel az emberi erőforrások miniszterét.

"Fel szeretném szólítani elsősorban Balog Zoltánt, aki ennek az egész oktatáspolitikának a végrehajtója – Orbán Viktor utasításai alapján –, hogy adja be a lemondását és távozzon. Soha ilyen drámaian nem zuhant a magyar iskolarendszer teljesítménye."

Dúró Dóra a Jobbik részéről szintén a kormány oktatáspolitikáját tette felelőssé a felmérés rossz eredményei miatt.

"Sem a szakmai döntések, sem pedig a finanszírozási háttér nem megfelelő ahhoz, hogy az oktatás egyrészt megfelelő tudást tudjon átadni a gyerekeknek, másrészt pedig a társadalmi mobilitást be tudja indítani. A PISA-felmérésnek nem csak a kompetencia-eredményei nagyon lesújtóak, hanem az is, hogy egyre jobban meghatározza a család anyagi háttere azt, hogy egy gyermek milyen tudáshoz jut."

Az LMP-s Ikotity István is úgy vélte, hogy soha nem látott mélységben van a magyar közoktatás.

"Változtatásra van szükség, ez az oktatási rendszer nem készíti fel a XXI. század kihívásaira a diákokat. Nem hivatkozhatnak arra most már, hogy ez még az előző kormányzat hibája, hiszen hat éve kormányon vannak."

Ikotity István aláhúzta, hogy személycseréknek kell követniük az illetékes tárcánál a sikertelen felmérést.