Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A filmtörvény is megújult

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A többi között új közbeszerzési törvényt és új filmtörvényt fogadott ma el az Országgyűlés.

A közbeszerzési törvény módosításával a jövőben három ajánlatot kell bekérni az egymillió forintot elérő, ugyanakkor a közbeszerzési értékhatár alatti szerződésekre is, ám lehetőség nyílik arra, hogy a kormány felmentést adjon a közbeszerzési kötelezettség alól. E felmentés akkor kérhető, ha a támogatásból megvalósuló beszerzés sajátosságai miatt a közbeszerzési eljárás alkalmazása nem szolgálná a közpénzek hatékony felhasználását.

Új, a közbeszerzésből kizáró okot is meghatároztak a képviselők, így az eljárásban kilencven napig nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező vagy alvállalkozó, aki súlyosan megsértette a közbeszerzési eljárás vagy koncessziós beszerzési eljárás eredményeként kötött szerződést.

Az új mozgókép-törvénnyel a nézettségi adatok felmérését segítő filmregisztrációs rendszer jöhet létre, továbbá a jövőben kormányrendelet határozza meg a filmesek támogatását szolgáló kincstári letéti számla keretösszegét. A számláról továbbra is a Magyar Nemzeti Filmalap rendelkezése alapján juthatnak el a források a filmkészítőkhöz. Azt is rögzítették, hogy ha a Magyar Nemzeti Filmalap elutasít egy filmforgatási célú közterület-használati kérelmet, fellebbezésnek nincs helye.

A statisztikai törvény uniós irányelveknek megfelelő átírásával a Központi Statisztikai Hivatal továbbra is kormányhivatal marad, ugyanakkor a módosítás további garanciális szabályokat rögzít a szakmai önállósága érdekében. Ezek között szerepel, hogy jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem sértheti a KSH szakmai függetlenségét, a szervezet elnöke pedig nem utasítható.

Az elfogadott új általános közigazgatási rendtartási szabályozás a közérthetőséget célozza, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény pedig részben az önálló közigazgatási bíráskodást készíti elő. Völner Pált az igazságügyi tárca államtitkárát hallják.

"Az általános közigazgatási rendtartás a korábbi törvénnyel ellentétben már terjedelmében is jelzi, hogy lényeges egyszerűsítésen ment keresztül, hiszen negyedére csökkent a terjedelme és sokkal egyértelműbbé és átláthatóbbá vált, nincsenek benne esetleges koherencia zavarok."

A közlekedési törvények módosításával a használtjármű-vásárlás biztonságának növelése érdekében ingyenesen elérhető új szolgáltatást az úgynevezett járműéletút-adatszolgáltatást alakíthat ki a kormány, amely egy felületen tenné lehetővé a járművekkel kapcsolatos összes nyilvántartási adat lekérdezését.

A parlament szigorította a munkahelyi balesetek bejelentésének szabályait és kimondta, hogy a közmunkásoknak el kell fogadniuk a felajánlott képzéseket. Rábólintottak a képviselők, a Magyar Corvin-lánc Testület köztestületi létrehozására, illetve arra, hogy a Buda Cash-botrány nyomán a Honvéd Egészségpénztár rendvédelmis tagjait is kártalanítsák, továbbá megbízási szerződésekkel bővítették a jogszerű földhasználat eseteinek körét.

Mindemellett elfogadták a nemzeti turizmusfejlesztési törvényt, bevezették a táncművészeti életjáradékot, számszaki változások nélkül némileg átírták a jövő évi büdzsét és kissé feszítettek az államháztartási törvényen. Továbbá az Országgyűlés lehetővé tette, hogy további olyan műkincsek kerüljenek vissza eredeti tulajdonosaikhoz, amelyeket a második világháborúban vagy az azt követő diktatúrában koboztak el tőlük.