eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A filmtörvény is megújult

A többi között új közbeszerzési törvényt és új filmtörvényt fogadott ma el az Országgyűlés.

A közbeszerzési törvény módosításával a jövőben három ajánlatot kell bekérni az egymillió forintot elérő, ugyanakkor a közbeszerzési értékhatár alatti szerződésekre is, ám lehetőség nyílik arra, hogy a kormány felmentést adjon a közbeszerzési kötelezettség alól. E felmentés akkor kérhető, ha a támogatásból megvalósuló beszerzés sajátosságai miatt a közbeszerzési eljárás alkalmazása nem szolgálná a közpénzek hatékony felhasználását.

Új, a közbeszerzésből kizáró okot is meghatároztak a képviselők, így az eljárásban kilencven napig nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező vagy alvállalkozó, aki súlyosan megsértette a közbeszerzési eljárás vagy koncessziós beszerzési eljárás eredményeként kötött szerződést.

Az új mozgókép-törvénnyel a nézettségi adatok felmérését segítő filmregisztrációs rendszer jöhet létre, továbbá a jövőben kormányrendelet határozza meg a filmesek támogatását szolgáló kincstári letéti számla keretösszegét. A számláról továbbra is a Magyar Nemzeti Filmalap rendelkezése alapján juthatnak el a források a filmkészítőkhöz. Azt is rögzítették, hogy ha a Magyar Nemzeti Filmalap elutasít egy filmforgatási célú közterület-használati kérelmet, fellebbezésnek nincs helye.

A statisztikai törvény uniós irányelveknek megfelelő átírásával a Központi Statisztikai Hivatal továbbra is kormányhivatal marad, ugyanakkor a módosítás további garanciális szabályokat rögzít a szakmai önállósága érdekében. Ezek között szerepel, hogy jogszabály vagy közjogi szervezetszabályozó eszköz nem sértheti a KSH szakmai függetlenségét, a szervezet elnöke pedig nem utasítható.

Az elfogadott új általános közigazgatási rendtartási szabályozás a közérthetőséget célozza, a közigazgatási perrendtartásról szóló törvény pedig részben az önálló közigazgatási bíráskodást készíti elő. Völner Pált az igazságügyi tárca államtitkárát hallják.

"Az általános közigazgatási rendtartás a korábbi törvénnyel ellentétben már terjedelmében is jelzi, hogy lényeges egyszerűsítésen ment keresztül, hiszen negyedére csökkent a terjedelme és sokkal egyértelműbbé és átláthatóbbá vált, nincsenek benne esetleges koherencia zavarok."

A közlekedési törvények módosításával a használtjármű-vásárlás biztonságának növelése érdekében ingyenesen elérhető új szolgáltatást az úgynevezett járműéletút-adatszolgáltatást alakíthat ki a kormány, amely egy felületen tenné lehetővé a járművekkel kapcsolatos összes nyilvántartási adat lekérdezését.

A parlament szigorította a munkahelyi balesetek bejelentésének szabályait és kimondta, hogy a közmunkásoknak el kell fogadniuk a felajánlott képzéseket. Rábólintottak a képviselők, a Magyar Corvin-lánc Testület köztestületi létrehozására, illetve arra, hogy a Buda Cash-botrány nyomán a Honvéd Egészségpénztár rendvédelmis tagjait is kártalanítsák, továbbá megbízási szerződésekkel bővítették a jogszerű földhasználat eseteinek körét.

Mindemellett elfogadták a nemzeti turizmusfejlesztési törvényt, bevezették a táncművészeti életjáradékot, számszaki változások nélkül némileg átírták a jövő évi büdzsét és kissé feszítettek az államháztartási törvényen. Továbbá az Országgyűlés lehetővé tette, hogy további olyan műkincsek kerüljenek vissza eredeti tulajdonosaikhoz, amelyeket a második világháborúban vagy az azt követő diktatúrában koboztak el tőlük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×