eur:
392.8
usd:
365.94
bux:
66845.64
2024. április 26. péntek Ervin

Döntöttek a gazdaságtudományi karról

A fenntartó kezdeményezésére 2017. augusztus 1-jétől az Eötvös Loránd Tudományegyetem részeként működik tovább a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara - mondta az InfoRádióban Palkovics László oktatásért felelős államtitkár. Az ELTE szenátusa egy hét múlva tárgyal a kar áthelyezéséről.

Az oktatási államtitkárság fenntartóként kezdeményezi, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi kara 2017-től augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

Az oktatásért felelős államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a jelenleg fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kar és az egyetem az oktatási-kutatási értékek és hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább. Mint mondta,

konfliktusokkal volt tele az elmúlt időszak.

Az egyetem a fenntartó kérése ellenére, az egyetemen belüli érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményként sem tudta megnyugtató módon rendezni a vitás helyzetet. Nem tudtak megoldást találni a gazdálkodástudományi kar jövőbeli működésére. Palkovics László hozzátette, segíteni próbált, hogy az egyetem vezetése és a kar vezetői tárgyaljanak egymással. Az államtitkárság az érintett egyetemek szenátusához fordul, véleményüket kérve a fenntartói kezdeményezésről. A két egyetem közötti tárgyalásokkal a fenntartó Maruzsa Zoltán miniszteri biztost bízta meg.

„A fenntartó úgy ítélte meg, hogy a továbbiak veszélyeztetnék a képzést, sértenék a hallgatói érdekeket. A fenntartó nem avatkozik be az egyetem autonómiát jelentő ügyeibe, az egyetem belső szerkezete ilyen, viszont amikor a felsőoktatási érdekek sérülnek, akkor a fenntartónak törvény adta joga és kötelessége is, hogy döntést hozzon, ami ezt a helyzetet feloldja" - mondta Palkovics László.

Az oktatásért felelős államtitkár hozzátette, ez a döntés, miszerint a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar a jövőben az ELTE-n belül folytatja a működését, egyértelmű választ ad a helyzetre. Mindkét egyetem feladata, hogy ennek részleteit kidolgozza.

„Az a lényeg, hogy mindez semmilyen hatással ne legyen az oktatás minőségére, a hallgatók hasonló színvonalon folytathassák a képzést, az ő érdekeik nem fognak sérülni” - jegyezte meg Palkovics László.

Az oktatókról szólva az államtitkár elmondta, a fenntartót a törvény egy kar áthelyezésére hatalmazza fel, úgy, hogy egyik egyetemen lévő képzések színvonala ne sérüljön. Az egyetemek közötti tárgyalások most kezdődnek, az oktatóknak mindig van választási lehetősége.

„Ha nem akarnak az új intézményben dolgozni, az eredeti állást ajánl nekik. A műszaki egyetemen a kar áthelyezésével a gazdálkodás-, társadalomtudományi képzési terület megszűnik, de a műszaki, mérnöki karon továbbra is szükség van gazdálkodástudomány, közgazdaságtan tanítására, így azt máshonnan fogják megoldani” - hangsúlyozta Palkovics László.

Októberben az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Ezt követően a Műegyetem szenátusa - beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is - egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre.

Az ELTE hétfői közleménye szerint november 29-én kaptak hivatalos tájékoztatást arról, a Műegyetem kara nem lát már reményt arra, hogy tevékenységét a BME keretein belül folytassa, és ezért a GTK kezdeményezte a fenntartónál a kar áthelyezését az ELTE-re. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkársága december 5-én kezdeményezte, hogy a kar 2017. augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

Az ELTE szenátusa a következő, december 12-i ülésén tárgyalja meg a BME GTK és az általa gondozott gazdaságtudományi és társadalom-, illetve bölcsészettudományi képzési feladatok (szakok) 2017. augusztus 1. napjával az ELTE szervezeti keretébe, az ELTE Gazdaságtudományi Karaként (ELTE GTK) történő integrálódásával összefüggő kérdéseket.

Mint írták, az Eötvös Loránd Tudományegyetem szakértői az elmúlt rövid időszakban megvizsgálták egy ilyen integráció várható következményeit. A vizsgálatok során figyelembe vették, hogy az utóbbi több mint 15 év valamennyi jelentősebb felsőoktatási intézményrendszeri átalakításában folyamatosan jelen volt a fenntartói igény és az egyetemvezetési törekvés arra, hogy az ELTE képzési és tudományos portfóliója ebbe az irányba jelentősen bővüljön (ennek egyik lépéseként is értékelhető az ELTE Társadalomtudományi Kar nyitása az elméleti közgazdászképzés felé). Mindez az ELTE hatályos, a fenntartó Emmi által is jóváhagyott Intézményfejlesztési Tervében is szerepel - jelezték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×