Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gyerekünknek adott pofont az unokánk is megkapja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legtöbb szülő elfogadó és megértő a gyerekekkel, de egy szűk kisebbség szerint a bántalmazás elfogadható a nevelésben. Ez derül ki az UNICEF nem reprezentatív felméréséből, amelynek kérdéseire hétezren válaszoltak az interneten. Az erőszak azért is rossz megoldás - fogalmaz a szervezet gyermekjogi igazgatója, mert azt a pofont, amit ma lekeverünk, vélhetően az unokánk is meg fogja kapni.

A minta nem reprezentatív, mert főleg budapesti és városi, magasabb végzettségű nők töltötték ki, tehát egy meghatározott csoport véleményét tükrözik az eredmények – mondta az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója.

„Nincsenek olyan megbízható kutatások, amelyekben a bántalmazó gyermeknevelést egyértelműen társadalmi csoporthoz lehetne kötni. Ez a csoport, amelyben sok szociális szakmában vagy gyerekekkel dolgozó is van, túlnyomó többségében nagyon meleg nevelési elveket vall és egyértelműen elutasítja a bántalmazó, vagy ahogy mi neveztük hideg nevelési attitűdöt. Azonban az is érdekes, hogy azért még ebben a csoportban is vannak olyan, még ha jelentős kisebbségben is, akik megengedhetőnek tartanak ilyesmit.”

Tausz Katalin kiemelte, magyon érdekes dolgok derültek ki, például a mintakövetés: aki gyerekkorában bántalmazás áldozata volt, maga is hajlamosabb ilyen elveket vallani.

„Karikírozva: az a pofon, amit ma lekeverünk, azt az unokánk is meg fogja kapni. Bántalmazás alatt nem csak a fizikait értettük, a verbális és az érzelmi bántalmazást is. Ez utóbbi sokszor fájdalmasabb lehet és ugyanúgy egy életen át elkísér, mint ha megverik vagy rákiabálnak.”

Azok szemléletének megváltoztatásában, akik szerint a bántalmazás elfogadható, a családokkal való munka, a mediálás, a szülő edukáció nagyon sokat segíthet. Rengeteg eszköze van a szemléletformálásnak, Magyarországon is, csak azt kellene kitalálni, hogyan lehetne közelebb vinni – hangsúlyozta az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója.