eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kvótareferendum, alaptörvény-módosítás, Szíria – a nap hírei

A kormányfő szerint valójában az alkotmányos identitásról szólt az október 2-i kvótareferendum. Jogerőssé vált az október 2-i kvótareferendum eredménye. Elítélték az orosz és szíriai kormányerők aleppói bombázását az uniós külügyminiszterek.

A jövő egyik legfontosabb kérdésének és egyben a Brüsszellel fennálló vita összegzésének tartja az alaptörvény módosítását a miniszterelnök. Orbán Viktor expozéjában azt mondta: az október 2-ai kvótanépszavazáson létrejött új egységet azért kell alaptörvény módosítással is kifejezni, mert a népszavazás a migránskérdésen túl valójában az alkotmányos identitásról szólt. Az előterjesztés tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését és módosítaná a Nemzeti hitvallást is.

Eltérően értékelik az alaptörvény tervezett változtatását a frakcióval rendelkező parlamenti pártok. Az MSZP nem vesz részt a parlamenti vitában és távol marad a szavazástól is. Varga László frakcióvezető-helyettes azt mondta: senki nem adott felhatalmazást a Fidesznek a változtatásra. A Jobbik részt vesz a vitában, de a párt elnöke szerint a népszavazás nem új egységet, hanem új megosztottságot teremtett az országban. Vona Gábor emlékeztetett arra, hogy a kvóták ellen pátja már hónapokkal ezelőtt javasolta az alaptörvény megváltoztatását. Az LMP parlamenti frakciója jelezte, hogy részt vesz a vitában, de nem szavaz.

Jogerőssé vált az október 2-i kvótareferendum eredménye, mivel a határidő lejártáig nem érkezett jogorvoslati kérelem a határozat ellen. A Nemzeti Választási Bizottság október 11-én állapította meg a népszavazás eredményét, amely szerint a referendum érvénytelen volt, mivel a jogosult csaknem 8 millió 300 ezer választópolgár kevesebb mint fele járult az urnákhoz. A leadott szavazatok 98 százaléka támogatta a kormány álláspontját a kötelező uniós menekültügyi kvótával szemben.

Elítélték az orosz és szíriai kormányerők aleppói bombázását az uniós külügyminiszterek. A tagállami tárcavezetők álláspontja szerint Moszkva szándékosan támadott meg kórházakat és vette célba a civil lakosságot. A luxembourgi tanácskozáson jelen lévő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem sikerül megoldani a szíriai helyzetet, az növelheti az Európába irányuló migrációt.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának legfőbb döntéshozó testületéhez, a nagykamarához fordul két kifogásolt igazságügyi kérdésben a kormány - mondta az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az InfoRádió Aréna című műsorában a tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel és a kegyelmezési eljárással összefüggő elmarasztaló strasbourgi ítéletre reagált. A tárcavezető szerint a két kérdés rendezése az egész büntetési rendszert érinti.

Közös nyilatkozatot elfogadására kéri a parlamenti pártokat az Országgyűlés elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. Kövér László arra szólítja fel a tömörüléseket, hívjanak fel minden magyart, éljen a világ bármely részén, hogy hajtson fejet '56 hősei és áldozatai előtt.

A szabadságért és az igazságért folytatott küzdelem egyik kegyelmi pillanatának nevezte az 1956-os forradalmat Martonyi János volt külügyminiszter. A Demokrácia Központ Közalapítvány kuratóriumának elnöke a forradalom 60. évfordulója alkalmából tartott konferencián hangsúlyozta: a forradalom a múlt század egyik legfontosabb világtörténeti eseményévé vált. Tölgyessy Péter, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának munkatársa arról beszélt: a kelet-európai átalakulások közül azok voltak igazán sikeresek, ahol azokból a társadalom is kivette a részét.

Nem támogatja a kötelező gimnáziumi felvételit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Mendrey László, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban úgy vélte: ha az a cél, hogy minél kevesebben jussanak be a középiskolákba, akkor az kevesebb diákot, osztályt, intézményt és pedagógust eredményezne, vagyis hosszútávon elbocsátásokkal járhat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be a kötelező felvételi bevezetésének szükségességét.

A nemzetiségek jogaiért felelős ombudsman-helyettes szerint ütközik az emberi méltósághoz való alapjoggal a szegénység és a társadalmi kirekesztés. Szalayné Sándor Erzsébet a szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a történelmi fejlődés sajátosságai miatt a roma nemzetiséghez tartozó emberek jóval nagyobb arányban küzdenek szociális, megélhetési vagy lakhatási problémákkal, mint a nem roma állampolgárok.

Az eddigi legösszetettebb hadműveletet indította az iraki haderő a Washington vezette nemzetközi koalíció segítségével az Iszlám Állam kezén lévő Moszul visszaszerzésére. Szakértők attól tartanak, hogy ha a várost kész béketerv nélkül hódítják vissza, az még több erőszakhoz vezethet. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának becslése szerint 100 ezer iraki menekül el az ostromlott Moszulból Szíria és Törökország területére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×