eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin

Elfogadták a terrorellenes csomagot

Elfogadta a parlament a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központot létrehozó belügyminisztériumi terrorellenes csomagot.

Az elmúlt hónapok egyeztetései nyomán a Belügyminisztérium terror-ellenes csomagjának kétharmados támogatottságot igénylő részeit is elfogadta az Országgyűlés, így az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a jövőben nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ néven működik tovább.

"Olyan eszközöket kaptak meg a magyar hatóságok ennek a törvényjavaslatnak az elfogadásával, ami egyébként Nyugat-Európában is megvan a hatóságoknak és ezt alkalmazzák is és ezek az eszközök jelenthetnek garanciát arra, hogy eredményesen tudjanak fellépni"- mondta Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára.

A belügyminiszter alá tartozó szervezet feladata így a nemzetbiztonságot, bűnüldözést, közbiztonságot vagy más alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásának és elemzésének eredményeként a lehető legátfogóbb kép összeállítása a kabinet számára az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről vagy belső biztonsági helyzetről, a közbiztonság állapotáról.

Az eredeti javaslathoz képest azonban a különböző tárcák például a Honvédelmi Minisztérium és a Miniszterelnökség által felügyelt szolgálatok nem adnak majd automatikusan adatokat a TIBEK-nek, ám ez Kontrát Károly szerint nem nehezíti a szervezet működését.

A törvényjavaslat mindemellett szabályozza a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozását, bevezeti - a rendőrségi törvény módosításával - a terrorcselekmény elkövetése vagy előkészülete esetén alkalmazható kiemelt biztonsági intézkedés kategóriáját, és módosítja a büntető törvénykönyvet is.

Az elfogadott módosító csomagot az összes ellenzéki frakció támogatta.

"Ami a legfontosabb, hogy sikerült törölni a BM tervezetéből azt a passzust, ami a belügyminiszternek adta volna meg azt a lehetőséget, hogy az egész országban minden tömegrendezvényt korlátlan ideig betiltson" - mondta Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik részéről szakmailag megalapozottnak tartotta a módosítást.

"Én nem tudok olyan ellenzéki indítványról és módosítóról, amit egyébként tényleg szakmai alapon a Belügyminisztérium ne fontolt volna meg és ne tette volna bele."

Az LMP szintén megszavazta a csomagot.

"Örülünk annak, hogy kikerült a gyülekezési jog korlátozása, illetve a titkosított mobil-alkalmazást használók büntethetősége" - mondta Schiffer András.

Az elfogadott törvény-csomag döntő része a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×