eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Küldi a kormány a konvergencia-programot az Európai Bizottságnak - a nap hírei

Az egészségügyi államtitkár szerint egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások az ágazatban dolgozók béremeléséről.

Még ezen a héten elküldi a kormány a konvergencia-programot és a nemzeti reformprogramot az Európai Bizottságnak. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter Navracsics Tiborral, a testület magyar tagjával egyeztetve hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság február végén nyilvánosságra hozott idei ország jelentése a tavalyinál sokkal kiegyensúlyozottabb és objektívebb.

Az egészségügyi államtitkár szerint egy-két héten belül lezárulhatnak a tárgyalások az ágazatban dolgozók béremeléséről. Ónodi-Szűcs Zoltán az érdekvédőkkel tartott egyeztetés után emlékeztetett: arról már korábban megegyeztek a tárgyalópartnerek, hogy nem jövőre, hanem már 2016 második felében elindulhat a béremelés. Egyetértés van abban is, hogy több évre szóló bérfejlesztés kezdődjön.

A bővülő költségvetési forrásokból három új területet indítana el az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán egy szakmai fórumon a kancellári rendszert, a budapesti ellátás újragondolását és a szociális ágyak leválasztását említette az újabb feladatok között. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke az ágazat legnagyobb problémájának azt tartja, hogy a GDP arányában jelentős mértékben csökkennek az egészségügyi kiadások.

Jóváhagyta a 3-as metróvonal felújításáról szóló projekt támogatási szerződésének megkötését a Fővárosi Közgyűlés. A BKV Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti megállapodás alapján a projekt összköltsége 139,5 milliárd forint. Tarlós István főpolgármester tegnap (kedd) az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a kivitelezési tender kiírása után a munka decemberben indulhat, és a tervek szerint 2019 nyarán fejeződik be.

Sztrájkot helyezett kilátásba az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, ha a munkáltatók nem teljesítik legalább 4 százalékos béremelési igényüket. A munkáltató ajánlata 3 százalék. Szilágyi József, az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban elmondta: a szakszervezet szeretné elérni, hogy a megtermelt nyereségből valamennyi rész megillesse a munkavállalókat is.

Magyarország soha nem zárkózott el a politikai menekültek befogadásától - hangsúlyozta az InfoRádiónak a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György kifejtette, hogy a kormányfő által kezdeményezett, Schengen 2.0 javaslat a menedékjogot kérők hatékonyabb szűrését tenné lehetővé.

Az alapvető biztonsági tudnivalókról szóló tájékoztató kampány indítását sürgeti a kormánytól az MSZP az Európában megnövekedett terrorfenyegetettség miatt. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke közleményben jelezte ennek fontosságát.

A MÁV-csoport 39,9 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el 2015-ben. Dávid Ilona a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: a MÁV-csoport negyedik éve kiegyensúlyozott, eredményes gazdálkodást folytat.

Drágulnak az üzemanyagok. A Mol pénteken 2-2 forinttal emeli a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az autósok a benzint 335, a dízelt pedig 325 forintért tankolhatják majd.

Bővíti pápai gyáregységét a Yanfeng autóipari beszállító. A sanghaji cég 7,4 milliárdos beruházása 450 új munkahelyet teremt, ezért a kormány a beruházáshoz majdnem 2 milliárd forint támogatást nyújt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a Yanfeng egyebek között műszerfalakat, ajtókat, díszítőelemeket gyárt.

Belgium átadta a francia hatóságoknak a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások megszervezésével vádolt Salah Abdeslamot. A férfi az egyetlen, aki életben maradt a november 13-i merényletsorozat elkövetői közül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×