eur:
392.12
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szerdán derül ki, fejleszthetők-e a drog miatt sérült csecsemők

Agykárosodást szenvedtek a törökszentmiklósi drogot fogyasztó kismamák csecsemői. A babákat január végén császármetszéssel segítették világra az orvosok. Az egyik babának súlyos idegrendszeri károsodása van - mondta az InfoRádióban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház megbízott orvosigazgatója.

"A csecsemők állapota stabil. Mindkettőjüknél egyre inkább látszanak a korábban is feltételezett agykárosodás tünetei, egyiküknek ezek jóval súlyosabbak" - jelezte Lippai Norbert.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója elmondta: "az enyhébben károsodott csecsemőnek izomtónus gyengülése van, a másiknál viszont nagyon komoly idegrendszeri károsodásra utaló klasszikus jelek észlelhetők, a fokozott izomtónusból látszik, hogy sok minden károsodott. Az MR-vizsgálatok is kimutatták a hipoxiás agykárosodás nyomait."

Március 16-án lesz egy fejlődés-neurológiai vizsgálat a Margit Kórházban, ami megmutatja a károsodásuk pontos mértékét és a fejlesztés lehetséges módját. Ott fogják eldönteni a szakemberek, hogy milyen terápiákat tudnak alkalmazni, hogy fejleszthessék a babákat - mondta Lippai Norbert.

"Az biztos, hogy a kismamák fogyasztottak drogot, az is biztos, hogy ettől életveszélyes állapotba kerültek és az is biztos, hogy a csecsemőkbe is átkerült a drog. Az anyák életveszélyes állapota okozhatta a hipoxiás károsodást, ami miatt végre kellett hajtani a császármetszést, majd mindkét csecsemőt intenzíven kellett ápolni és az anyákat is meg kellett menteni" - hangsúlyozta Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Gyanúsan erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×