Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szerdán derül ki, fejleszthetők-e a drog miatt sérült csecsemők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Agykárosodást szenvedtek a törökszentmiklósi drogot fogyasztó kismamák csecsemői. A babákat január végén császármetszéssel segítették világra az orvosok. Az egyik babának súlyos idegrendszeri károsodása van - mondta az InfoRádióban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház megbízott orvosigazgatója.

"A csecsemők állapota stabil. Mindkettőjüknél egyre inkább látszanak a korábban is feltételezett agykárosodás tünetei, egyiküknek ezek jóval súlyosabbak" - jelezte Lippai Norbert.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója elmondta: "az enyhébben károsodott csecsemőnek izomtónus gyengülése van, a másiknál viszont nagyon komoly idegrendszeri károsodásra utaló klasszikus jelek észlelhetők, a fokozott izomtónusból látszik, hogy sok minden károsodott. Az MR-vizsgálatok is kimutatták a hipoxiás agykárosodás nyomait."

Március 16-án lesz egy fejlődés-neurológiai vizsgálat a Margit Kórházban, ami megmutatja a károsodásuk pontos mértékét és a fejlesztés lehetséges módját. Ott fogják eldönteni a szakemberek, hogy milyen terápiákat tudnak alkalmazni, hogy fejleszthessék a babákat - mondta Lippai Norbert.

"Az biztos, hogy a kismamák fogyasztottak drogot, az is biztos, hogy ettől életveszélyes állapotba kerültek és az is biztos, hogy a csecsemőkbe is átkerült a drog. Az anyák életveszélyes állapota okozhatta a hipoxiás károsodást, ami miatt végre kellett hajtani a császármetszést, majd mindkét csecsemőt intenzíven kellett ápolni és az anyákat is meg kellett menteni" - hangsúlyozta Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója.

Hanganyag: Kálló Izabella