Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újra kirándulhatunk a Sas-hegyre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra megnyílt a Sas-hegyi Látogatóközpont és a hozzá kapcsolódó tanösvény - tudta meg az InfoRádió Barangoló című műsora a létesítmény vezetőjétől.

"Gyakorlatilag a város közepén van az a 30 hektáros természetvédelmi terület, ahol a Sas-hegyi Látogatóközpont található. A pontos cím: Budapest, Tájék utca 26. A8-as busszal kell a Korompai utcáig elmenni, majd pár perc sétával elérjük a látogatóközpont bejáratát" - mondta Kremnicsán János.

A vezető elmondta, a látogatóközpontban egy rövid, nyolc perces filmet vetítenek a Sas-hegy történetéről, majd egy 50 perces, egy órás tanösvény-túrán vehetnek részt a látogatók.

"A túrán megkerüljük a keleti hegycsúcsot, és bemutatjuk a hely különlegességeit, például a magas hegységi növénytakarót a déli részen. A kilátópontban fejeződik be a program, ahonnan a panorámatávcsővel majdnem 360 fokos egyedi panoráma tárul a hozzánk érkezők elé" - ismertette Kremnicsán János.

Hozzátette, hogy a tanösvényt természetvédelmi okokból csak szakvezetővel lehet bejárni, az itt található értékek ugyanis a dolomitsziklagyepes élőhelytípusba tartoznak, amelyek nagyon érzékenyek.

"A hegy alapkőzetéből adódóan a dolomitból álló helyeken nagyon különleges sziklaalakzatok alakultak ki. Ilyen a Medve szikla és a Beethoven-szikla, de a kiállításon interaktív játék keretében a Budai-hegység többi nevezetes szikláját is megismerhetik a látogatók" - mondta a Sas-hegyi Látogatóközpont vezetője.

Újdonságok a Börzsönyben

Fogadóközpontot, helytörténeti bemutatótermet, boltokat és mellékhelyiséget építenek a börzsönyi Királyréten, a Magas-Taxi Turistaházat és a Szénpataki Kulcsosházat pedig felújítják - tájékoztatta az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének vezetője az InfoRádió Barangoló című műsorát.

Ruff János közölte: "sikerült visszavásárolnunk a Magas-Taxi Turistaházat, ami évtizedek óta romos, zárva van. Ennek a felújítása a tervezési szakaszban van, az építési engedély terveit készítjük most elő".

Hozzátette, hogy a Szénpataki Kulcsosház felújítására is megvannak az engedélyes terveik, ám még egy kisebb jogi természetű akadályt kell elhárítani ahhoz, hogy a felújítást meg tudják kezdeni.

"Királyréten pedig egy helytörténeti-ipartörténeti bemutatótermet szeretnénk kialakítani, illetve ezzel párhozamosan a két rozzant állapotú boltot is lebontjuk, és a helyükre újakat építünk. Emellett pedig Királyrét egyik régi problémáját is megoldjuk azzal, hogy mellékhelyiséget is építünk" - közölte az Ipoly Erdő Zrt. Királyréti Erdészetének vezetője.

Hangsúlyozta, hogy saját forrásból finanszíroznak valamennyi beruházást.

Közölte: "A Királyréti beruházásokat még idén őszig szeretnénk befejezni, a Szénpataki Kulcsosház átalakítása egy néhány hónapos feladat lenne, amihez először a jogi akadályokat kell elhárítani".

"A Magas-Taxi Turistaháznál pedig úgy gondolom, hogy a kivitelezés az év második felében kezdődhet el, és úgy gondolom, hogy jövő tavasszal azt is át tudjuk adni a nagyközönségnek" - tette hozzá Ruff János.

Mindkét témáról hallhat részletesebben az InfoRádió Barangoló című műsorában.

Hanganyag: Herczeg Zsolt