eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kórházi dilemma: kézfertőtlenítőszert vagy villanykörtét vegyenek

Legalább egyharmadával lehetne csökkenteni a kórházi fertőzések számát, ha minden betegágynál lenne alkoholos kézfertőtlenítő - mondta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke. Hegedűs Zsolt szerint szemléletváltásra van szükség, és rendezni kell az intézmények finanszírozását.

"Szappant, illetve kéztörlőt használnak, de ez a napi gyakorlatban hosszadalmas és körülményes. A nyugati kórházakban gyakran látható, hogy minden egyes kórházi ágy végén ott van az alkoholos gélfertőtlenítő. Ez annyival tud többet, hogy 30 másodperc alatt fertőtleníteni tudjuk a kezünket. A kórházi fertőzések 30 százalékát meg lehetne előzni megfelelő higiénével, főleg kézhigiénével" - jelentette ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

Hegedűs Zsolt hozzátette: "a publikus magyarországi adatok alapján látható, hogy emelkedő tendenciát mutatnak a kórházi fertőzések, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett ellenálló, multirezisztens és a nagyon súlyos bélfertőzést okozó baktériumok, valamint a véráram-fertőzések előfordulási gyakorisága is emelkedő tendenciát mutat az elmúlt hét-nyolc évben."

Pontosan le vannak írva, hogy mikor és hogyan kell kezet mosni, de nagyon gyakran ezt nem tartják be a dolgozók, nem csak Magyarországon. A nyugati kórházakban ennek ellenőrzésére ki van jelölve egy fertőzést felügyelő személy, aki auditálja is, hogy pontosan mikor és hogyan mossák meg a kezüket. Magyarországon is vannak ilyenek, de nagyon kis számban és az egészségügyi kultúrában szokatlan is lenne, ha egy erre kijelölt nővér rászólna a főorvosra - emelte ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

"Angliában ez egy általános és bevett gyakorlat, a kijelölt nővér rám szólt, meg kellett volna mosnom a kezemet, miért nem tettem. A nyílt kultúrát kellene elterjeszteni a magyar egészségügyben is" - közölte Hegedűs Zsolt.

Ez majdnem olyan áttörést hozhatna, mint amelyet annak idején Semmelweis Ignác szülészeti reformja okozott - hangsúlyozta a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke.

"Annak, hogy itt tartunk az is az oka, hogy Magyarországon feudális még a rendszer és finanszírozási szempontok is vannak a háttérben. A kézfertőtlenítők például egy mozgó pénzügyi keretbe vannak beépítve, ugyanoda, ahova a nyomtatópatron vagy a villanyégő is, tehát ha az orvosnak el kell döntenie, hogy kezet mos vagy sötétben dolgozik, akkor az alkoholos kézfertőtlenítőt nem veszik meg" - jelezte Hegedűs Zsolt.

Hanganyag: Sipos Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×