Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európa kezdi felfedezni Erdélyt - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzet cikke szerint Európa is kezdi felfedezni Erdélyt Románia és Szlovákia egyre vonzóbb a turisták számára az uniós csatlakozás, illetve ez utóbbi az euró bevezetése óta. A Magyar Idők arról ír, átalakul a hulladékgazdálkodás.

A Magyar Idők arról ír, átalakul a hulladékgazdálkodás. Áprilistól egy szervezet, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. felügyelete alá kerül az egész ország területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése, az átalakítás során országosan bevezetnék a többkukás rendszert a szelektív gyűjtés érdekében, és a szelektíven gyűjtők díjkedvezményben részesülnének.

A Magyar Nemzet cikke szerint Európa is kezdi felfedezni Erdélyt Románia és Szlovákia egyre vonzóbb a turisták számára az uniós csatlakozás, illetve ez utóbbi az euró bevezetése óta. Az Európai Unió statisztikai hivatalának friss adatai szerint a tagállamok közül az utóbbi néhány évben Romániában növekszik leginkább az eltöltött vendégéjszakák száma. Erdély mellett a tengerpartot is felfedezték a turisták. Spanyolország régóta a legnépszerűbb célpont a földrészen, Magyarországnak is kedvező a statisztikája.

A Népszabadság arról ír, csodálkoznak a tótkomlósi közmunkások, hogy sok pénzt kell fizetniük a helyi evangélikus temetőben, miközben majdnem minden munkát ők végeznek. A lelkész azt mondja, az egyház nem bank, nem hiteleznek, hiszen később nem tudják behajtani a pénzt.

A Népszabadság cikke szerint a kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén olyan helyre kerül, ahol az ellátáshoz nincsenek meg a feltételek - derül ki az ÁNTSZ belső vizsgálatából. A szakhatóság adatai szerint a kórházak 70 százalékában nincs kellő számú szakorvos és szakdolgozó.

A Magyar Idők arról ír, százmilliárdokat fizettek be az államkasszába az utóbbi időben az egykor részben vagy teljesen illegálisan működő gazdasági szereplők. Szakmai becslés szerint a feketézés visszaszorítása az elmúlt két évben akár háromszázmilliárddal is emelhette az adóbevételeket. A kincstár még több pluszra számíthat, ha a cégek számlázórendszereit is bekötik az adóhivatalhoz.

A Magyar Nemzet cikke szerint hosszú távú, de biztosan megtérülő befektetéssel belátható időn belül szarvasgomba-nagyhatalommá válhat Magyarország. Az éves hazai termés mintegy 20 tonna, de ez szinte mind gyűjtésből származik. Ha fele-fele arányban számíthatnánk betakarításkor a gyűjtésre és az ültetvényes termesztésre, 15-20 év alatt biztosan elérnénk a 40 tonnát, de a célzott erdészeti telepítés már hat-nyolc éven belül hasznot hozna.

A Portfolió a munkahelyi lopásokról ír. A dolgozók 80%-a találkozott már valamilyen formában a munkahelyi lopás kellemetlenségeivel, sőt 13%-uknál havi szinten jelentkezik ez a probléma. Az esetek 41%-ában a felderítés a vezetőségnél akad el, 15% azonban szólni sem mer főnökeinek a lopásról. A lap a megelőzési technikákról is ír.

A napi.hu cikke szerint nagyot eshet az orosz gázár. A Gazprom azt tervezi, hogy 480 milliárd köbméterre növeli az idei gáztermelését a tavalyi, rekord alacsonynak számító 418,5 milliárd köbméterről. Az ezer köbméterenkénti gázár 169 dollárra is csökkenhet.

A pénzcentrum a boltok titkos trükkjeiről ír. Hihetetlen módszerekkel veszik rá az üzletek a vásárlókat, hogy minél többet költsenek náluk. Bár egyszerű pszichológia az egész, tökéletesen működik, hatalmas pluszbevételt hozva az áruházaknak. Az sem véletlen például, hogy az áruházak többsége olyan, mint egy labirintus.