eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Magasabb lett az államháztartás tavalyi hiánya - a nap hírei

Több mint 70 állami intézmény átszervezését, illetve megszüntetését tervezi a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az uniós bevételek elmaradása miatt magasabb lett az államháztartás tavalyi hiánya. Befejeződött a taxisok demonstrációja Budapest belvárosában. A nap hírei 2016. január 21-én, csütörtökön.

A bürokráciacsökkentés jegyében több mint 70 állami intézmény átszervezését, illetve megszüntetését tervezi a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a biztosan megmaradók közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot. Az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, illetve a nyugdíjfolyósítási intézetet. Beszélt arról is, hogy február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait a kormány. A kabinet eltörli a 30 millió forintos értékhatárt, emellett több más feltételt is könnyít, például az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. Bejelentette azt is: javaslatot vár a kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól a Déli pályaudvar bezárásának lehetőségéről. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az elképzelés szerint a területen parkot alakítanának ki.

Az uniós bevételek elmaradása miatt magasabb lett az államháztartás tavalyi hiánya. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelentése szerint a deficit 1218 milliárd forint, ez 36 százalékkal haladta meg a tervezettet. Az uniós források elmaradása csökkentette a költségvetés bevételeit, viszont több pénz folyt be társasági adóból, áfából, és személyi jövedelemadóból.

Az egészségügyi fejlesztések folytatását ígérte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a fővárosi Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán azt mondta: az elmúlt 6 évben 500 milliárd forint forrás került a rendszerbe eszköz- és infrastruktúra fejlesztésére. A tárcavezető jelezte: nem sajátságos magyar probléma a munkaerő-elvándorlás, de a megoldást a kormánynak kell megtalálni, és lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel.

Gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg a magyar külügyminiszter bulgáriai tárgyalásán. Szijjártó Péter elmondta: a magyar vállalatok egyre komolyabban érdeklődnek a bulgáriai piaci lehetőségek iránt, és például az OTP, a Richter és a Videoton már jelentős kapacitással van jelen az országban, és bővíteni akarják ezeket. A tárgyaláson szó volt a menekülthelyzetről is. Szijjártó Péter szerint létrejött a macedón-bolgár védvonal, miután Macedónia korlátozza a határátlépést, és Bulgária folytatja a kerítésépítést déli határán.

Magyarország körülbelül 200 millió eurót fordított a bevándorlásra tavaly. Ehhez 7 millió eurónyi uniós támogatást kapott, ami a teljes költség 3 és fél százaléka - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence az M1-en felhívta a figyelmet arra, hogy az országba érkező kísérő nélküli kiskorúak ellátásához azonban az ország még szimbolikus támogatást sem kapott az Európai Bizottság migrációs alapjától.

Nincs szükség állami támogatásra a paksi atomerőmű két új blokkjának építésénél - mondta a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos. Aszódi Attila szerint piaci körülmények között is megtérülne a beruházás. Az Európai Bizottság hivatalos lapjában múlt héten tették közzé a Paks II projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálatról a bizottsági álláspontot, ezzel megkezdődött az egyhónapos konzultációs időszak.

Elfogadta a kormány a Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési keretét - közölte a Miniszterelnökség. A tájékoztatás szerint 800 milliárd forint forrásra pályázhatnak a gazdálkodók. A Miniszterelnökség 59 felhívás megjelentetését tervezi; ebből 4 pályázatot közbeszerzési eljárással hirdet meg.

A pedagógusok önértékeléséről és a tanfelügyelettel összefüggő adminisztrációs terhek mérsékléséről egyeztetett szakmai szervezetekkel a köznevelési államtitkárság. Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár közölte: a megbeszélésen megerősítették azt a szándékot, hogy az önértékelés ne kétévente, hanem ötévente történjen majd meg.

Befejeződött a taxisok demonstrációja Budapest belvárosában. A személyszállítók elhagyták a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződését. A szervezők azután döntöttek a tiltakozás leállításáról, hogy megállapodtak Nemzeti Fejlesztési Minisztérium két államtitkárával az érdemi tárgyalások jövő heti folytatásáról. Az egyeztetésen elhangzott, hogy a tárca vizsgálja az előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és a hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit.

Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése. A találkozót az ellenzék kezdeményezte, de a főpolgármester mellett csak 9-en jelentek meg. Tarlós István január 27-re hívta össze az újabb ülést. A kezdeményezők azért indítványozták a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, hogy a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről tárgyaljon. Az ülésen szó lett volna még a HÉV államosítási tervéről, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseiről is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×