eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Miről tárgyal rendkívüli közgyűlésén a főváros?

Ellenzéki kezdeményezésre tartják csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, amelyen az agglomerációs közlekedésről és a fővárosi alapszolgáltatásokról is szó lehet.

A főpolgármester ellenzéki indítványra összehívta a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre. A kezdeményezők azt szeretnék, hogy a testület tárgyaljon a budapesti közösségi közlekedés idei finanszírozási kérdéseiről.

Az ülés napirendi pontjai között szerepel még a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása.

Az ellenzéki képviselők a rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is, mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése.

Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő korábban arról beszélt az InfoRádiónak, hogy több kérdés is tisztázatlan még a budapesti agglomerációt érintő tömegközlekedési járatok állami finanszírozása ügyében.

"Ez egy olyan megoldás, mintha fájna a lábunk, és erre az amputációt választanánk. Ez pillanatnyilag enyhíti a fájdalmat, ugyanakkor hosszan tartó problémát okoz, hogy féllábbal nem leszünk olyan versenyképesek, mint előtte. A HÉV elvesztésével ugyanez a helyzet: ez jelentős városon belüli utasforgalmat is bonyolít. Tisztázatlanok például azok a kérdések, hogyan fogják a budapesti utazók igénybe venni a járatokat a város határain belül, ugyanazzal az egységes BKV-bérlettel, vagy külön jegyet kell rá váltani. Nincs válasz arra, hogy bérbe kívánja venni az állam a HÉV járatait, vagy vagyonelkobzásként, államosításként él vele, Ez több ezer milliárdos vagyonvesztés a fővárosnak" - hangsúlyozta Horváth Csaba.

Az ellenzéki képviselők indítványában arról is lehet olvasni, hogy az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást. A közgyűlési meghívóban Tarlós István arról tájékoztatott, hogy a törvény értelmében 15 napon belül össze kell hívnia az ülést, ha azt a képviselők legalább egynegyede indítványozta.

A főpolgármester eközben a nemzeti fejlesztési miniszterrel tárgyalt az agglomerációs közlekedés állami átvételéről, amelyről a szerdai kormányülésen is szó lesz. A témát a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén folytathatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×