Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hamarosan kihalhatnak az orrszarvúk Afrikában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma van az orrszarvúk világnapja. Az orvvadászat, az élőhely pusztulás miatt fokozott veszélyeknek kitett rinocérosznak öt alfaja él a Földön. Közülük a kritikusan veszélyeztetett jávai orrszarvúról nemrégiben biztató híreket közölt a WWF.

"Nagyon gyorsan közeledünk a fordulóponthoz, amikortól már lehetetlenné válik az orrszarvúk túlélése" - közölte Jason Bell, a Nemzetközi Állatjóléti Alap (IFAW) munkatársa az orrszarvúk keddi világnapja alkalmából.

A végzetes irányt vevő trend megállításához a nemzetközi közösségeknek jobban együtt kell működniük. "Ez az egyetlen lehetőség arra, hogy legalább lelassítsuk a gyilkolást" - jelentette ki Bell hétfőn.

A vadorzók a környezetvédelmi minisztérium információi szerint augusztus végéig csak a Dél-afrikai Köztársaságban 749 orrszarvút öltek meg, ezek közül 544-et a Mozambik határán fekvő, a turisták által kedvelt Krüger Nemzeti Parkban.

2014 volt a vastagbőrű növényevők számára az eddigi legrosszabb év: csak a Dél-afrikai Köztársaságban 1215 példány esett az illegális vadászok áldozatává. Az illegálisan zsákmányolt szarvat Vietnamban, Kínában és más ázsiai országokban, ahol a hagyományos orvoslásban fontos szerepe van, csillagászati áron adják el.

A dél-afrikai állományt mintegy 25 ezer példányra becsülik, ez nagyobb, mint a világ többi részén együttvéve.

Hanganyag: Fehér Anna Magda