eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van - a nap hírei

A tömeges bevándorlással összefüggő, pénteken elfogadott törvényben jogilag is rögzítették, hogy Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van - közölte az igazságügyi miniszter. Indul a tájékoztató kampány a bevándorlási tranzitútvonalak mentén.

A tömeges bevándorlással összefüggő, pénteken elfogadott törvényben jogilag is rögzítették, hogy Magyarországon menekültügyi válsághelyzet van - közölte az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádióban. Trócsányi László kifejtette: mindez lehetőséget teremt arra, hogy úgynevezett gyorsító jogszabályokat fogadjanak el, illetve olyan intézkedéseket hozzanak, amelyek az alkotmány keretein belül lehetőséget adnak a közigazgatási szervezeteknek a cselekvésre. Hozzátette: az új jogszabályban megemelték az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket, hogy elrettentő ereje legyen.

Indul a tájékoztató kampány a bevándorlási tranzitútvonalak mentén - közölte a Kormányzati Információs Központ. A közlemény szerint vasárnaptól szórólapokat osztanak a Magyarországtól délre eső tranzitútvonalak mentén. Az információs anyagok felhívják a figyelmet arra, hogy a magyar határok illegális átlépése bűncselekmény, amiért börtönbüntetés jár.

A migráció okát kell megszüntetni a jelenlegi válság sikeres kezeléséhez - mondta Németh Zsolt. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Kósa Lajossal vett részt Luxembourgban az uniós tagállamok külügyi és védelmi bizottsági elnökeinek kétnapos találkozóján. Ezt követően kijelentette: a migráció okai között két jelentős probléma figyelhető meg: a líbiai és a szíriai helyzet. Hozzátette: mindkét válság rendezésében az következő hetekben fontos nemzetközi intézkedések várhatók.

Menetrend szerint indulnak a vonatok a Keleti pályaudvarról, csak néhány érkező nemzetközi járat késik. A Máviform azt közölte: Hegyeshalomnál továbbra is át kell szállni, de minden nemzetközi vonatot elindít a magyar vasúttársaság.

Nem engedett be a MÁV két Szerbiából Magyarországra tartó vonatot vasárnap, mert azok tele voltak menekültekkel - közölte a szerbiai állami vasúttársaság. A tájékoztatás szerint a szerelvényeket a határon megállították - írta közleményében a szerbiai állami vasúttársaság.

Tízezer menekült lépheti át az osztrák-német határt Salzburgnál vasárnap. Délután öt óráig nyolc Railjet és számos további Intercity-szerelvényt, több Linz és Graz irányából érkező különvonatot és 17 Burgenlandból útnak indult autóbuszt vártak a városvezetés közlése szerint.

Óránként érkeznek menekültekkel teli vonatok a hegyeshalmi vasútállomásra, hogy onnan egy másik vonattal tovább utazzanak Ausztriába. Az MTI tudósítójának tájékoztatása szerint a peront a vonatok érkezése és indulása között senki sem hagyhatja el. Egy osztrák rendőrautó lezárta a Magyarországról érkező forgalom elől a régi hegyeshalmi átkelőt. Az Ausztriából érkezőket átengedik a határon, ám az oda tartókat visszafordítják.

Svájci szociáldemokraták a magyar pénzügyi segítség leállítását, és Orbán Viktor Svájcból való kitiltását kérik a magyar emberi jogi helyzet és a menekültbotrány miatt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: Magyarország minden uniós jogszabályt betart, emellett mindent megtesz azért, hogy megvédje a schengeni külső határt.

Hetek óta dolgoznak a határon, segítik az érkezőket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai - közölte a szervezet magyarországi szóvivője. Simon Ernő a rendőrség röszkei gyűjtőpontján elmondta: elsősorban azokra a menekültekre igyekeznek odafigyelni, akiknek különleges szükségletei vannak, például sürgős orvosi ellátásra szorulnak.

Fokozatosan vissza kell vonni azokat a kivételes intézkedéseket, amelyeket a hétvégén a menekültügyi helyzet kezelése érdekében meghoztak - közölte az osztrák kancellár. Werner Faymann szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy az osztrák-magyar határon ismét szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanaik. A német kancellár pedig arról beszélt: Németország képes megbirkózni a rekord nagyságú menekültáradattal anélkül, hogy adóemelést kelljen végrehajtania vagy hogy veszélyeztesse a költségvetés kiegyensúlyozottságát.

Gyorsított eljárásban öt embert állítanak hétfőn bíróság elé a pénteki fővárosi zavargásokban résztvevők közül. A fővárosi főügyész elmondta: a csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt őrizetbe vettek közül hét ember előzetes letartóztatásnak elrendelését indítványozza az ügyészség. A kényszerintézkedésekről ugyancsak hétfőn dönt a bíróság. Ibolya Tibor azt is közölte: 33 rendőr sérült meg a futballhuligánokkal történt összecsapásokban, közülük többet kórházban ápolnak.

A Magyar Érdemrend Nagykeresztje Polgári Tagozata kitüntetést adta át Orbán Viktor miniszterelnök a Győri Egyházmegye püspökének. Pápai Lajos Győrben 75. születésnapja alkalmából tartott szentmise végén a Nagyboldogasszony-székesegyházban vette át az elismerést.  

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×