Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar Kornélia: jó döntés a visszaléptetés, de nincs esély a győzelemre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint a baloldali ellenzéknek Bokros Lajossal sincs esélye Tarlós István leváltására, Falus Ferenc visszaléptetése mégis jó döntés volt.

Bizonyos szempontból logikus, józan döntés született - mondta Magyar Kornélia az InfoRádiónak. A Magyar Progresszív Intézet igazgatója hozzátette: "lehetett volna ezt persze kicsit talán korábban meghozni."

"Ha ránézünk a számokra, az utóbbi időben világosan lehetett látni, hogy nem nagyon lesz itt fényes győzelem. Nyilván föl sem merül, hogy Tarlóst meg tudják verni az ellenzéki jelöltek, hiszen utcahosszal vezet" - hangsúlyozta Magyar Kornélia.

"Az ellenzéki oldalon az merülhet föl, hogy valami érdemi eredményt fel tud-e mutatni egy-egy jelölt, ezért érdemes olyan jelölt mögé beállni, aki relatív jó eredményt - 20-25 százalék fölöttit - tud hozni, az már politikai értelemben hasznosítható tőke. Ilyen értelemben volt értelme a váltásnak" - emelte ki a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

"Más szempontból a Falus-féle szereplésben benne volt az óriási bukás lehetősége" - vélekedett Magyar Kornélia. Hozzátette: "olyan rossz eredményt tud produkálni, ami az őt jelölő pártokra és személyesen rá is nagyon rossz fényt vet."

"Ez most nyilván veszteség az Együttnek és Falus Ferencnek is, illetve a többi jelölő pártnak is, de legalább ez egy jól kalkulálható veszteség, meg lehet mondani: ennyibe került, ebből a szempontból is abszolút logikus lépés volt. Más kérdés a Bokros mögé a beállás, a személye mit jelent az őt jelölő pártok számára" - fogalmazott a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

"Nincs arra garancia, hogy aki eddig Falus Ferencre akart szavazni, az most Bokros Lajos nevét fogja keresni a ráadásul a pártlogók nélküli szavazólapon" - mondta Magyar Kornélia.

"Egy-egy kutatásból ki lehet azt olvasni, hogy milyen másodlagos preferenciái vannak a szavazóknak. Ha majd nyilvánosságra kerülnek olyan kutatások, amelyek tartalmaznak ilyen sort, akkor sokkal többet fogunk tudni. Sose lehet tudni, hogy az egyes jelöltek mit szabadítanak fel, kiket tudnak elhozni, hogy Bokros személye a többi pártban mit vált ki" - fogalmazott a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

"Nem hiszem, hogy bármelyik ellenzéki jelölt tényleges eséllyel szembe tud szállni Tarlós Istvánnal, ennek a választásnak a tétje nem az, hogy ki viszi el a fővárost. Egészen más a tétje az ellenzék és a kormányoldal számára" - hangsúlyozta Magyar Kornélia.

Hozzátette: "az ellenzék tétje az, hogy autonóm politikai szereplőként adott esetben fel tudnak-e mutatni egy-egy jó jelöltet. Ezt a liberálisok egyébként nagyon megértették, egészen kiváló kampányt folytatnak, az más kérdés, hogy olyan ismeretlen a jelöltjük, hogy ezt a hátrányt nem fogják tudni behozni."

Hanganyag: Herczeg Zsolt