Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Uniós támogatás az érdekházasságok elleni küzdelemhez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Uniós és harmadik országbeli állampolgárok közötti érdekházasságok elleni fellépést segítő kézikönyvet tett közzé pénteken az Európai Bizottság.

A Bizottság és a tagországok együttműködése nyomán létrejött kézikönyv kibocsátását az indokolta, hogy több tagállam jelezte: támogatásra van szüksége a szabad mozgás jogával való visszaélésnek tekintett jelenség kezeléséhez.

A dokumentum célja annak elősegítése, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyan, egyúttal az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogának megsértése nélkül lépjenek fel az érdekházasság ellen. Az iránymutatások hozzájárulnak annak biztosításához, hogy a nemzeti hatóságok uniószerte azonos ténybeli és jogi normák alapján lépjenek fel az érdekházasság ellen.

"A szabad mozgás alapvető és megkérdőjelezhetetlen jog, amely az uniós polgárság lényegi részét képezi, és amelyet erősítenünk, védelmeznünk kell. A házasság intézményével való visszaélés azonban veszélyezteti e jogot" - nyilatkozott Martine Reicherts uniós jogérvényesülési biztos. A tagállamokat ezért megfelelő eszközökkel kell felvértezni a közbelépésre olyan esetekben, amikor a házasság csupán az illegális bevándorlás megkönnyítésére szolgál - tette hozzá.

A brüsszeli bizottság által kibocsátott kézikönyv egyebek között gyakorlati útmutatást nyújt a feltételezett érdekházasságok kivizsgálásának módjához. Tájékoztat az egyes nemzeti hatóságok által már kidolgozott hatékony nyomozati technikákról, áttekinti és részletesen ismerteti a nemzeti hatóságoknak a visszaélések megelőzése és felszámolása érdekében követett jogszabályait.

Tájékoztatást ad arról, hogy a tagállamok miben számíthatnak az Europol, az Eurojust és az Európai Bizottság támogatására az érdekházasságok elleni küzdelem során. Segítséget nyújt az úgynevezett dupla ellenőrzési mechanizmus alkalmazásához, ami által minimalizálja annak veszélyét, hogy valódi házasságokat is visszaélésként azonosítsanak.