eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Uniós támogatás az érdekházasságok elleni küzdelemhez

Uniós és harmadik országbeli állampolgárok közötti érdekházasságok elleni fellépést segítő kézikönyvet tett közzé pénteken az Európai Bizottság.

A Bizottság és a tagországok együttműködése nyomán létrejött kézikönyv kibocsátását az indokolta, hogy több tagállam jelezte: támogatásra van szüksége a szabad mozgás jogával való visszaélésnek tekintett jelenség kezeléséhez.

A dokumentum célja annak elősegítése, hogy a nemzeti hatóságok hatékonyan, egyúttal az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogának megsértése nélkül lépjenek fel az érdekházasság ellen. Az iránymutatások hozzájárulnak annak biztosításához, hogy a nemzeti hatóságok uniószerte azonos ténybeli és jogi normák alapján lépjenek fel az érdekházasság ellen.

"A szabad mozgás alapvető és megkérdőjelezhetetlen jog, amely az uniós polgárság lényegi részét képezi, és amelyet erősítenünk, védelmeznünk kell. A házasság intézményével való visszaélés azonban veszélyezteti e jogot" - nyilatkozott Martine Reicherts uniós jogérvényesülési biztos. A tagállamokat ezért megfelelő eszközökkel kell felvértezni a közbelépésre olyan esetekben, amikor a házasság csupán az illegális bevándorlás megkönnyítésére szolgál - tette hozzá.

A brüsszeli bizottság által kibocsátott kézikönyv egyebek között gyakorlati útmutatást nyújt a feltételezett érdekházasságok kivizsgálásának módjához. Tájékoztat az egyes nemzeti hatóságok által már kidolgozott hatékony nyomozati technikákról, áttekinti és részletesen ismerteti a nemzeti hatóságoknak a visszaélések megelőzése és felszámolása érdekében követett jogszabályait.

Tájékoztatást ad arról, hogy a tagállamok miben számíthatnak az Europol, az Eurojust és az Európai Bizottság támogatására az érdekházasságok elleni küzdelem során. Segítséget nyújt az úgynevezett dupla ellenőrzési mechanizmus alkalmazásához, ami által minimalizálja annak veszélyét, hogy valódi házasságokat is visszaélésként azonosítsanak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×