Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külgazdasági államtitkár: próbáljuk növelni a kkv-k exportképességét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormány igyekszik növelni a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) exportképességét, továbbá megfelelő üzleti környezetet, stabil, kiszámítható viszonyokat teremteni a Magyarországra érkező befektetőknek - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kedden Budapesten.

Jelenleg 2000-2500-ra tehető azon magyar kkv-k száma, amelyek exportképes terméket vagy szolgáltatást állítanak elő, és a kabinet bízik abban, hogy ez a szám hamarosan 10 ezer fölé nő - mondta Szabó László az idén harmadik alkalommal megrendezett Svájci Üzleti Nap megnyitóján.

A rendezvényen bemutatták a Roche svájci gyógyszergyártó és egy magyar középvállalat, a 77 Elektronika közös fejlesztésű világszabadalmát, egy laborautomatát. A berendezés a laboratóriumi munka egy újabb területét teszi teljesen automatizálttá.

A megnyitón felszólalt a svájci külügyminisztérium helyettes államtitkára. Florence Tinguely Nattli elmondta, hogy Svájc az elmúlt tíz évben nagyjából 100 millió euróval támogatott különféle projekteket Magyarországon, köztük a civil társadalmat. "Egy dinamikus civil társadalom lényegi elem a demokrácia megfelelő működéséhez" - emelte ki.

A rendezvényen elhangzott, hogy Svájc a hatodik legnagyobb befektető Magyarországon, csaknem 300 svájci cég összesen nagyjából 3 milliárd eurónyi működőtőkét fektetett be, és több mint 35 ezer embernek ad munkát.

A Svájci Üzleti Nap keretében több mint 60 kiállító jelent meg a svájci többségi tulajdonban lévő SYMA rendezvénycsarnokban, többek között a Nestlé élelmiszeripari csoport, a Stadler motorvonatgyártó és a salátakeverékeiről ismert Eisberg.