eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Támogatták Szijjártó Péter miniszteri kinevezését az Országgyűlés bizottságai - a nap hírei

Újabb 150 településen vezetik be a bűnmegelőzési mintaprogramot. Egy kényelmes város kialakítását nevezte céljának a főpolgármester a budapesti autómentes napon.

Támogatták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszteri kinevezését az Országgyűlés illetékes bizottságai. A tárca jelenlegi parlamenti államtitkára meghallgatásán a magyar gazdasági érdekek érvényesítését nevezte a külpolitika feladatának. Arról is beszélt: a klasszikus diplomáciai feladatokat ugyanúgy el kell végezni, mint eddig, de ez nem cél, hanem eszköz. Szijjártó Péter azt is hangsúlyozta: belátható időn belül el kell érni, hogy a magyar export GDP-hez mért aránya az egyik legmagasabb legyen az Európai Unióban Orbán Viktor miniszterelnök pénteken javasolta Szijjártó Pétert az új külgazdasági és külügyminiszternek, miután Navracsics Tibor uniós biztossá jelölése miatt lemondott miniszteri megbízatásáról.

Újabb 150 településen vezetik be a bűnmegelőzési mintaprogramot. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke felidézte: a rendőrség, a polgárőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös kezdeményezése tavaly márciusban indult 100 településen, a célja pedig az, hogy javítsa a lakosság szubjektív biztonságérzetét és csökkentse a jogsértések számát. A programhoz szeptembertől 4 fővárosi kerület, 31 város és 115 község csatlakozott. Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára a kormány támogatásáról biztosította a programot, és hozzátette: a polgárőrség idén további 200 millió forintot kap. Papp Károly országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta: a települések egyedi helyzetére egyedi válaszokat kell adni, közösen kidolgozott programokkal. A mintaprogram 2015 végéig tart.

A tűzbiztonsági rendszer jelentős szereplőinek nevezte az önkéntes tűzoltókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Bakondi György Balatonföldváron, a Nemzetközi Tűzoltó Szövetség elnöki találkozóján azt hangsúlyozta: az önkéntes tűzoltókra saját településük védelmében nem csak tűzesetekben lehet számítani. Emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben nyújtott 120 millióval szemben az idén 300 millió forint az önkéntes tűzoltók működéséhez biztosított támogatás. Szólt arról is, hogy tavaly az előző évihez képest a felére csökkent a tűzesetek száma.

Az uniós források felhasználásáért felelős államtitkár szerint tovább erősítik a magyar gazdaságot a hamarosan elérhető fejlesztési pénzek. Rákossy Balázs azt mondta: az Európai Központi Bank is elismeri, hogy miközben az európai gazdasági növekedés stagnál, a magyar gazdasági teljesítmény Európa élmezőnyében jár. Emlékeztetett arra, hogy a kormány már döntött arról, hogy mintegy 68 milliárd forint értékben elkezdődik a pályázatok kiírása a 2014-2020-as fejlesztési időszak keretére. Elmondta, hogy az első pályázatokat október elejéig kiírják.

Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy átjelentkezéssel szavaznának az október 12-ei önkormányzati választáson. A kérelmeket még három hétig lehet benyújtani. Négy évvel ezelőtt 7500-an jelentkeztek. A mostani választáson csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezési kérelmeket október 10-én 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához.

Közösen gyárt korszerű 3D katonai radarokat a négy visegrádi ország. Az érintett hadiipari cégek az észak-morvaországi Ostraván írtak alá erről emlékeztetőt. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák védelmi tárca által finanszírozott projekt értéke a nem hivatalos információk szerint mintegy 8 milliárd korona. A V4 csoportnak ez az első közös hadiipari projektje. A V4 légvédelmi radarrendszerének programjában a múlt héten Magyarországon állapodott meg véglegesen a négy ország. Az új radarokkal az eddig használt orosz radarokat kívánják felváltani a visegrádi országok hadseregei.

A magyar kormánynak ítélték az Európai Nagycsaládosok Szövetségének díját az Erzsébet-programért. A portugáliai átadóünnepségen 5 kategóriában díjaztak olyan személyeket, illetve szervezeteket, akik, illetve amelyek kiemelkedő munkájukkal segítették a nagycsaládokat. Magyarország eddig az egyetlen ország, amelynek kormányát a szervezet elismerésben részesítette. Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkár felidézte, hogy a harmadik éve zajló Erzsébet-program az idén köszöntötte négyszázezredik résztvevőjét. --- Az Európai Nagycsaládosok Szövetsége 2004-ben alakult. Több mint 50 millió európai polgárt, mintegy 9 millió nagycsaládot képvisel.

Egy kényelmes város kialakítását nevezte céljának a főpolgármester a budapesti autómentes nap megnyitóján. Tarlós István úgy fogalmazott: a város van a városlakóért, ezért fontos, hogy az itt élők egyre elégedettebbek legyenek a szolgáltatásokkal, a közbiztonsággal, a közlekedéssel. A környezettudatos közlekedésről szólva a legfontosabbnak nevezte az 500 új autóbusz beszerzését, amelyek károsanyag-kibocsátása lényegesen jobb, emellett jelezte, 150 újabb busz, hibrid buszok és elektromos várbuszok érkeznek. A főpolgármester szerint meg kell teremteni az autós, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés szintézisét. Az autómentes nap a Mobilitási hét zárórendezvénye, az Andrássy úton közlekedési és szolgáltató cégek kínáltak szabadidős és ismeretterjesztő programokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×