eur:
392.15
usd:
366.32
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Egyre több vérkészítményre van szükség

Egyre nagyobb az igény a vérkészítményekre - tudta meg az InfoRádió. A vérplazmára évről évre mind több hemofíliás betegnek van szüksége, számukra életmentő az ilyen jellegű kezelés. Magyarországon évek óta lehet adományként vérplazmát adni és az önkéntesekre egyre jobban számítanak - mondta a vérplazma gyűjtésével és tárolásával foglalkozó cég ügyvezető igazgatója, Komlódi Gabriella.

A vérplazmagyűjtés egy önkéntes véradomány a donortól - mondta az InfoRádiónak Komlódi Gabriella, a vérplazmagyűjtéssel és tárolással foglalkozó cég ügyvezető igazgatója.

Mint kifejtette, vannak olyan emberek, akik úgy születnek, hogy a vérük valamely alkotórésze hiányzik, vagy vannak olyan betegek, akik életük során különböző hatások miatt veszítik ezt el. Az ő számukra életmentő gyógyszerek készülnek. Ez lehet véralvadási faktor vagy lehet immunglobulin, vagy elég arra az injekcióra gondolni, amit kutyaharapás után mindenki megkap. Ezt ma még csak vérplazmából lehet előállítani.

Komlódi Gabriella elmondta, az előállítás egy speciális géppel történik. A donortól vért vesznek, és ez a ferezisgép különválasztja a plazmát, amit összegyűjtenek. "A plazmát az előírásoknak megfelelően kell kezeljük, és átadjuk gyártásra" - fogalmazott.

Az igazgató arról is beszélt, hogy az Európa Tanács és a WHO is a biztonságos vér- és vérkészítmény ellátás garanciáját a nemzeti önellátásban látja. "A mi részünkről ez abszolút teljesül. Nagyon magas követelményeknek kell megfelelni, illetve mi még önként is vállalunk olyan megmérettetéseket, amelyekkel azt igazoljuk, hogy a mi plazmánk a ma elvárható lehető legbiztonságosabb. A mi vállalatunk három ilyen állomást működtet, kettőt Budapesten, egyet pedig Debrecenben".

Tájékoztatása szerint egy hemofíliás beteg számára, akinek például a 8-as faktor hiányzik a szervezetéből, az egy éves ellátásához 1200 donációra van szükség. Egy olyan beteg esetében, aki immunhiánnyal születik és ez az életét végigkíséri, az egy éves ellátásához pedig 130 véradomány kell.

Évről évre nő a vérkészítmények iránti kereslet - mondta Komlódi Gabriella. "Európában az elmúlt évek során például az immunglobulin igény tízszeresére nőtt, a véralvadási faktor-igény pedig ötszörösére" - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×