eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását az Apollo Tyres - a nap hírei

Újabb 200 millió eurós európai forrás segíti a magyar export növekedését. Összesen csaknem 570 kilométeren van árvízvédelmi készültség a magyarországi folyók mentén.

Magyarországon valósítja meg első európai zöldmezős beruházását Az indiai Apollo Tyres. Mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel Gyöngyöshalász közelében épül fel az Apollo gumigyár, amely 975 új munkahelyet teremt majd. Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: Magyarország újraiparosításának fontos állomása az Apollo Tyres magyarországi beruházása. Elmondta, hogy a magyarországi gyárban a tervek szerint naponta 16 ezer személyautóhoz, és 3 ezer haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat.

6 újabb devizahiteles banki pert tárgyalt szerdán a Fővárosi Törvényszék, 4 ügyben már megszületett az elutasító döntés. Egy ügyben kiegészítő ítéletet hoz a testület. A bíróságnak ismét arról kellett döntenie, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

A kormány és az Országgyűlés a Kúria ítéletét hajtja végre az elszámolási törvénnyel, amely nem csak a devizahiteleseket érinti - mondta az InfoRádió Aréna című műsorának a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Rogán Antal hangsúlyozta: a jogszabály minden deviza és forint hitelre vonatkozik majd, amit magán személy vett fel. Kivételt csak az a nagyon rövid távú hitel képez, amit bankkártyához kapcsoltak.

Újabb 200 millió eurós európai forrás segíti a magyar export növekedését - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Szijjártó Péter elmondta: az Eximbank és az Európai Beruházási Bank sikeres együttműködése lehetővé teszi, hogy a kis- és közepes vállalkozások egyre jelentősebb szerepet kapjanak a magyar exportban.

Teljes biztonságot nyújt az év végére felálló takarékszövetkezeti garanciaközösség - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára. Németh Lászlóné kiemelte: a rendszer képes lesz arra is, hogy eljuttassa a gazdálkodóknak a kormányzati céloknak megfelelően kialakított hiteltermékeket.

Elrendelte az Alba Takarékszövetkezet felszámolását a Fővárosi Törvényszék, így 20 munkanapon belül kártalanítják a betéteseket. A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény vagyona nem fedezi kötelezettségeit, ezért kezdeményezték a felszámolást. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer eurós összeghatárig, jelenlegi árfolyamon több mint 30 millió forintig kártalanítja a biztosított követeléssel bíró mintegy 15 ezer betétest.

Bruttó 2 forinttal csökkenti a gázolaj és a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol. Az árváltozás után a gázolajért literenként átlagosan 424, a 95-ös benzinért 418 forintot kell fizetni. A Mol legutóbb múlt szerdán változtatott az árakon, akkor a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 4 forinttal emelte, a gázolajé nem változott. Az autósok akár 25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Összesen csaknem 570 kilométeren van árvízvédelmi készültség a magyarországi folyók mentén. Ár- vagy belvíz miatt elzárt település ugyanakkor már nincs az országban. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a Mura és Rába folyamatosan apad, a Zalán és a Principális-csatornán még nem vonult le az árhullám. A Dráva tetőzése péntekre várható.

Fegyelmi eljárást indított az ELTE gólyatáborában történtek miatt az intézmény rektora. Több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése is elképzelhető. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója azt mondta, hogy a jövőben szigorúan ellenőrzik a gólyatáborok programját.

Magyarországnak a walesi NATO-csúcson vállalt kötelezettségeiről adott tájékoztatást a honvédelmi miniszter. Hende Csaba az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után elmondta: Magyarország vállalta, hogy a magyar katonák is részt vesznek a Baltikumban megrendezendő NATO-hadgyakorlaton. A magyar lövészszázad körülbelül egy hónap múlva indul Litvániába.

Elutasította az állampolgársági törvénnyel összefüggő beadványt a szlovák alkotmánybíróság. A testület formai okokra hivatkozott. A döntést korábban többször elnapolták. A magyar kormány csalódással fogadta a szlovák alkotmánybíróság döntését. A közlemény szerint Magyarország továbbra is mindent megad a felvidéki magyarság számára emberi és polgári jogaik védelméhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×