Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tarlós: nem életszerű az olimpia felvetése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A főpolgármester szerint nem életszerű most felvetni a 2024-es olimpia budapesti rendezését.

Tarlós István egy más témájú pénteki eseményen újságíróknak azt mondta: sportbarát embernek tartja magát és nagy sport- és idegenforgalmi értéke lenne egy olimpiának, de csodálkozik a mostani felvetéseken. Hozzátette: ha politikai ellenfeleinek ez a legnagyobb problémája, akkor nagyjából rendben lehetnek a dolgoknak a fővárosban.

A főpolgármester szerint sokat elárul a baloldali jelölt aktuális problémákkal kapcsolatos ismereteiről, hogy egy tíz évvel később rendezendő olimpiáról faggatja a jelenlegi városvezetést, aminek a helyszínéről évek múlva születhet döntés.

Falus Ferenc csütörtökön egy, az MTI-hez is eljuttatott közleményben kért választ Tarlós Istvántól arra, hogy reálisnak és szükségesnek tartja-e a 2024-es olimpia megrendezését Budapesten.

Erről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője számolt be pénteki budapesti sajtótájékoztatón, ahol a kormánypártok tapolcai évadnyitó frakcióülésén született döntéseket ismertette.

A frakcióülésen felhatalmazást adtak a kormánynak arra, hogy készítse el és nyújtsa be a parlamentnek azokat a szükséges törvénymódosításokat, amelyek egy nonprofit alapú közműszolgáltató cég állami tulajdonként történő létrehozását teszik lehetővé.

A Norvég alap pénzeivel összefüggésben a tanácskozáson arra a következtetésre jutottak, hogy Magyarországon mindenkire a magyar törvények érvényesek - mondta Rogán Antal. "Magyarországon még norvég pénzt sem lehet ellopni, és a civileknek sem lehet lopni " - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Annak, aki jogszabályt sért, a magyar jogszabályoknak kell alá vetnie magát - jegyezte meg. Hozzátette: azt kérik, mindenki várja meg a szükséges hatósági eljárások lezárását. Rogán Antal egyúttal óvott attól, bárki abba a látszatba keveredjen, hogy esetleg bűnpártolást fedez.

A frakcióvezető jelezte: több, a gyermekek védelmével összefüggő jogszabályt is áttekintenek, ennek részleteiről a napokban adnak majd tájékoztatást.

Más témában, kérdésre válaszolva azt mondta: az V. kerületi önkormányzat gazdálkodását, vagy választott tisztségviselőket illető nyomozásról nincs tudomása, olyan hírek vannak, amelyek arról szólnak, hogy egy ellenzéki polgármesterjelölt kampánycélú feljelentéseket tesz. Ezekben az esetekben ők is feljelentést tettek rágalmazásért - jelezte.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője a bankok elszámoltatása kapcsán kiemelte: polgárellenes gyakorlat volt, amikor szabadjára engedték a bankok profitéhségét. Összegzése szerint a kormány az igazságosság és a tisztesség szempontját érvényesítette egy olyan szférával szemben, amelynek a gazdasági és politikai hatalma nem csekély.

Az uniós támogatásokról azt mondta: az a nagy összegű támogatás, ami az elkövetkező hét évben érkezik hazánkba, lehetővé teszi a felkészülést arra az időszakra, amikor az "önfenntartást a fejlesztések területén meg kell valósítani.

A frakcióülésen az Emmi beszámolójából kiemelve az oktatást rámutatott: azok a nagy változások, amelyek Hoffmann Rózsa korábbi köznevelési államtitkár idején történtek, biztosítják az oktatás feltételeit.

Megállapította: azok az iskolák, amelyek eddig bizonytalanságban éltek, nyugodt körülmények között tudják feladatukat ellátni.

A pedagógus életpálya mellett kiemelte az oktatás tartalmi megújítását, a tankönyvek fejlesztését. Értékelése szerint Czunyiné Bertalan Judit személyében olyan államtitkár került a köznevelés élére, aki a folyamatosságot biztosítja, közigazgatási tapasztalatokkal bír, s a rendszer finomhangolását el tudja végezni.