eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az NDK-menekültek fele már a határnyitás első napján elhagyta az országot - 25 éve történt

1989. szeptember 11. hétfő: Az alkotmánymódosítás még függőben lévő kérdéseit vitatják meg a középszintű politikai egyeztető tárgyalások mai megbeszélésén a Parlamentben. A csehszlovák kormány továbbra is tartja magát a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építésével kapcsolatos korábbi álláspontjához - ez tűnik ki a csehszlovák küldöttség nyilatkozatából, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes pozsonyi megbeszélései után ma ismertetnek a lapok.

Az NDK-menekültek fele - körülbelül 3500 fő - már a tegnap bejelentett határnyitás első napján elhagyta Magyarországot. Először főként az autósok indultak útnak. A többiek autóbusszal, illetve vonattal kívánnak távozni az országból. Sokan viszont csak az NSZK útlevél birtokában szándékoznak útra kelni, függetlenül attól, hogy jelenleg a határokon elegendőek az NDK-dokumentumok. A menekülttáborokban rendkívül nagy a mozgás, a távozókat újabb és újabb érkezők követik.

A csehszlovák kormány továbbra is tartja magát a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer építésével kapcsolatos korábbi álláspontjához - ez tűnik ki a csehszlovák küldöttség nyilatkozatából, amelyet Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes pozsonyi megbeszélései után ma ismertetnek a lapok. A pozsonyi Pravda kommentárjában azzal vádolja Magyarországot, hogy a vízlépcső építésének akadályozásával valójában a csehszlovák ellenzéket akarja támogatni. Csehszlovákia azt javasolta, hogy Magyarország folytassa a vízlépcsőrendszer építését, főként a Duna medrének elrekesztését Dunakilitinél. A közlés szerint a műszaki pótmegoldás, azaz a Duna medrének a tervektől eltérő áttöltése csehszlovák területre Magyarország számára is jó lehet, mert csökkentheti a kártérítés összegét, amelyet köteles lesz majd Csehszlovákiának kifizetni.

Az alkotmánymódosítás még függőben lévő kérdéseit vitatják meg a középszintű politikai egyeztető tárgyalások mai megbeszélésén a Parlamentben. Az MSZMP delegációját Pozsgay Imre, az Ellenzéki Kerekasztalét Horn Gábor, a Harmadik Oldalét Nagy Imre vezeti. Az ülésen szó lesz a címer megváltoztatásáról, a társadalmi szervezetek jelöltállítási jogáról, valamint a munkásőrség helyzetéről is.

A Független Jogász Fórum választmánya csatlakozik a Magyar Demokrata Fórum elnökségének a nemzeti vagyon széthordása ellen irányuló nyilatkozatához. Felajánlja, hogy a független jogászok mozgósításával segít kidolgozni azokat a jogi megoldásokat, amelyek megakadályozzák ezt a káros folyamatot. A szocializmusnak nevezett negyven esztendő diktatúrája nem változtat azon a tényen, hogy az állami tulajdonban lévő vagyon a magyar népé. Vagyona jövendő sorsáról szabadon választott képviselői által, csak maga dönthet - szögezi le a Független Jogász Fórum nyilatkozata.

További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×