eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Német nagykövet: a magyar határnyitást soha nem felejtjük el

Az 1989 szeptemberi határnyitás mindig különös jelentőségű marad Németországnak, a magyar döntést soha nem felejti el - hangsúlyozta az MTI-nek adott interjújában szerdán Lieselore Cyrus új budapesti német nagykövet. Magyarország huszonöt évvel ezelőtt nyitotta meg nyugati határát az NDK-s menekültek előtt, és a nagykövet alig néhány nappal az évforduló előtt foglalta el állomáshelyét.

A nagykövet utalt arra: nehéz elképzelni, miként alakultak volna az események akkor, ha Magyarország nem teszi meg ezt a lépést. Lieselore Cyrus szerint ebben az esetben Németország, illetve Európa megosztottsága aligha ért volna ilyen gyorsan véget. "Hálával és örömmel emlékezünk a magyar szerepvállalásra, és ez az oka annak, hogy a német egység napját Magyarországon ebben az évben nem október 3-án, hanem szeptember 11-én ünnepeljük" - jelentette ki.

A negyedszázaddal ezelőtti eseményekre visszatekintve elmondta, hogy 1989 szeptemberi határnyitást Bonnban élte meg. Diplomataként ugyan akkor hivatalosan nem foglalkozott a menekültek kérdésével, de nagyon jól emlékszik arra, hogy németek milliói minden este a televízió előtt ültek, és nagy izgalommal figyelték, hogy miként alakulnak az események - tette hozzá.

Magyarország - mint elmondta - ismeretlen ország számára, személyes, illetve hivatalos kapcsolatok korábban nem fűzték sem Budapesthez, sem az országhoz. "De biztos vagyok abban, hogy három rendkívül izgalmas évet töltök majd itt el, örülök annak, hogy megismerhetem az országot és az embereket " - mondta.

Főbb céljairól szólva hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kapcsolatok számos területén sok a kihívás. Arra törekszik, hogy segítse a kapcsolatok további erősödését, a társadalom valamennyi csoportjával párbeszédet kíván folytatni, és lehetőség szerint minél gyakrabban akar utazni az országban.

A kapcsolatok jelenlegi helyzetével kapcsolatban utalt arra, hogy a két országot több évszázados barátság fűzi össze. Utalt arra is, hogy Szent István király felesége, Gizella bajor hercegnő volt, azaz - mint fogalmazott - "még messzebb lehet visszamenni." A jelenről szólva kiemelte, hogy a két ország között állandó a párbeszéd. Németország és Magyarország szoros szövetséges és partner az Európai Unióban és a NATO-ban, mindketten elkötelezettek a demokratikus alapjogok védelme iránt.

A nagykövet szerint szorosak a gazdasági, kulturális és tudományos kapcsolatok is. "Németország büszke arra, hogy több ezer német vállalat tevékenykedik Magyarországon, Németország a legnagyobb külföldi beruházó az országban, és hasonlóan jelentős a kétoldalú kereskedelmi forgalom is" - mondta, utalva arra, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a német és a magyar partnervállalatokat támogatva rendkívül fontos szerepet játszik.

A diplomata a kulturális és a tudományos kapcsolatokról szólva mindenekelőtt az egyetemek szoros együttműködését, ezen belül a mindkét ország diákjait érintő gazdag ösztöndíjprogramokat emelte ki. "Ennek különösen örülök, mert a fiatal generációk sokoldalú kapcsolata a két ország jövőbeni együttműködésének is garanciája" - mondta, emlékeztetve a többi között a Sziget fesztiválra, amelyre immár hagyományosan német fiatalok ezrei érkeznek Budapestre.

A két ország közötti vitás kérdésekkel kapcsolatban Lieselore Cyrus mindenekelőtt a párbeszéd fontosságára utalt. A kétoldalú kapcsolatoknak szilárdak az alapjai, ami "lehetőséget nyújt arra, hogy valamennyi kérdésről nyíltan és baráti szellemben tárgyaljunk. Ezt is tesszük" - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy jövő héten Budapesten tartják a 24. Német-Magyar Fórumot, amely kiváló alkalom azoknak a kérdéseknek a megvitatására is, amelyekkel kapcsolatban eltérnek a vélemények.

Az új német nagykövet úgy értékelte, hogy a jelenlegi Magyarország-képet nagyon sok német számára még mindig az 1989-es "élmények" határozzák meg, ami azt jelenti, hogy az országot pozitív érzelmekkel közelítik meg. "A Magyarország-kép ebből kiindulva Németországban alapvetően kedvező" - jelentette ki. Utalt ugyanakkor arra, hogy a magyar kormánynak az elmúlt években volt néhány olyan döntése, amely vitához vezetett, "ezért arra kell törekednie, hogy mindez ne okozzon kárt az országról kialakított képnek" - jelentette ki.

A magyarországi német kisebbséggel kapcsolatban a nagykövet arra emlékeztetett, hogy ez a kisebbség mindig is fontos partner volt a kétoldalú kapcsolatok mélyítéséhez, egyfajta híd szerepet tölt be, évszázadok óta a német kultúra és a nyelv ápolásán dolgozik Magyarországon, és hozzájárul a magyar kulturális sokszínűség erősítéséhez. A német nagykövetség szorosan együttműködik a német kisebbséggel, és ezt kívánja tenni a jövőben is - jelentette ki.

Lieselore Cyrus 2014-ig Etiópiában volt nagykövet, és Addisz-Abebából érkezett Budapestre. Most mindenekelőtt meg kell szoknia új állomáshelyét. Etiópia a világ egyik legszegényebb országa, ezért az Európába történt visszatérés mindenekelőtt alkalmazkodást kíván. "Mindezt megkönnyíti az a szívélyes fogadtatás, amelyben részesültem - jelentette ki az MTI-nek adott interjúban Németország új budapesti nagykövete.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×