eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csóti: hamarosan csökken a börtönök túlzsúfoltsága

Több férőhely lesz a börtönökben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Csóti András közölte: fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt, és Budapesten, valamint Szombathelyen lehet még bővítés. Emellett egy ezer férőhelyes új intézmény létrehozását is tervezik. A büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg több mint 140 százalékos a telítettség.

"Egy program alapján folyamatosan dolgozunk új büntetés-végrehajtási férőhelyek kialakításán. Ennek eredményeként 2014-ben és 2015-ben jelentős számú új férőhely fog rendelkezésre állni a legkorszerűbb feltételek mellett, de a legköltséghatékonyabb módon, részint saját erőből kivitelezve" - ismertette Csóti András.

Hozzátette: az idén Martonvásáron és Budapesten biztosan sikerül bővíteni a férőhelyeket, és bízik abban, hogy Szombathelyen is célba ér a fejlesztés. Mindez körülbelül 700 új férőhelyet jelent.

"Összesen több mint 1800 új, vagy korszerűsített, felújított férőhelyet kívánunk a rendszerbe bevonni, elsősorban a legnagyobb gondot jelentő észak-magyarországi régióban" - jelezte a vezérőrnagy.

Elmondta, hogy a szirmabesenyői intézet 500 fős fejlesztése szerepel a programokban, ehhez a szükséges források is rendelkezésre állnak. Ugyancsak reális lehetőség van arra, egy új, ezer fős intézetet építsenek, Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Szolnok megye valamelyik kapcsolódási pontján. Ezzel az ott elhelyezett fogvatartottak zsúfoltságát is csökkenteni tudják, illetve a lakóhelyhez lehetőség szerinti legközelebbi elhelyezést is megvalósíthatják.

"Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként most talán elhelyezés szempontjából legkedvezőbb helyzetben a fiatalkorúak vannak, komoly adósságunk van viszont a nőket illetően. Jelenleg 2 és fél büntetés-végrehajtási intézetben lehet elhelyezni női fogvatartottakat. Az új intézmény azonban erre is alkalmas lesz" - hangsúlyozta Csóti András.

A büntetésvégrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról is, hogy megkezdődött a büntetés végrehajtásban dolgozók életpályamodelljének kidolgozása, a szaktárca közvélemény kutatással méri fel az igényeket.

Feladatukról szólva elmondta: végrehajtó szervezetként az a dolguk, hogy a kiszabott ítéletet végrehajtsák, közben garantálják a rendet és a biztonságot, és felkészítsék az elítélteket a társadalmi visszailleszkedésre.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×