eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin

Sághi Attila: a Forster Központ szakmai csúcsszerv lesz

Nem veszít el Magyarország uniós pénzt az elhúzódó műemlék-felújítások miatt - ígérte az InfoRádiónak adott interjújában a Forster Központ új elnöke. Sághi Attila cége korábban több jelentős műemlékvédelmi beruházást bonyolított le. A szakember azt mondta: a központ a bővülő feladatkörrel egy stabil örökségvédelmi csúcsszervezet lehet.

"Én 1997 óta folyamatosan műemlék felújításokkal foglalkozom, gyakorlati oldalon, tehát inkább távolra nem kerültem soha a központtól, mindig, akár magánvállalkozásnál, akár állami pozíciókban a műemlékek helyreállítása területén tevékenykedtem."

"Úgy tapasztalom, inkább előnyt jelent az, hogy nem hivatalon belülről érkeztem. Az én munkamódszerem egy nagy gyár összeszerelő munkásáéhoz hasonlít, itt kitűnő alkatrészek vannak, én pedig jól tudok összeszerelni."

"A lényeg az, hogy ugyanarra az adatbázisra alapozunk, mint az elődeink, a Forster Központ egy száznegyven éves felhalmozott írott és rajzolt tudásra épít, amit akarunk, az teljesen más, mint eddig volt. A Forster Központ szeretne egy sokkal nyitottabb, egyre inkább ügyfélbarát és az örökségi értékeket jobban szolgáló, aktívabb módon működni."

Nagyobb lesz a költségvetési keret, de nem azért, mert - mint Sághi Attila elmondta: "a Forster Központ rendkívüli kormányzati támogatást kap, hanem mivel sok feladatot kapott, a kormányzatnak az az elképzelése, hogy a Forster Központ olyanfajta szakmai csúcsszerv lesz, ami az örökségi területen megkerülhetetlen, ezzel arányosan kapunk forrásokat."

"Az eszközök jelentősen változnak. Minden egyes feladattal kapcsolatban kitűzött cél, hogy forduljunk azok felé, akiknek az adójából gazdálkodunk. Egy integrált örökségvédelmet hozunk létre, azt szeretnénk, hogy ezeknek a tárgyaknak, eszközöknek, helyszíneknek minél nagyobb társadalmi hasznossága legyen."

"Sajnos a kiemelt feladatom az uniós műemlékvédelmi projektek felgyorsítása, azért sajnos, mert ezen a területen van a Forster Központnak lemaradása, el kell ismernünk, hogy jó pár feladat lemaradásban van. Áttekintettem a folyamatokat, azt kell, hogy mondjam, nem fogunk uniós pénzeket elveszíteni, de sajnos a határidőket számos helyen nem fogjuk tudni tartani. A jó hír, hogy egy régóta húzódó beruházásban - Somogyváron - aláírtuk a szerződést. Ez az aláírásommal ellátott első beruházás, amit el tudunk indítani, de ezt hamarosan továbbiak követik. Vannak olyan projektek, ahol a közreműködő szervekkel és az irányítóhatósággal jelenleg a támogatási szerződések módosítása zajlik."

A teljes interjút meghallgathatják az InfoRádió Barangoló című műsorában szombat délelőtt 9 órától.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×