Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Éjfélig kell feladni a levélszavazatokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma éjfélig kell feladni Magyarországon a levélszavazatokat, hogy szombat éjfélig megérkezzenek a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak. Ehhez előbb névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot az országos pártlistás szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez a mellékelt válaszborítékban. A választópolgár dönthette el, hogy milyen módon akarja visszajuttatni szavazatát.

Választhatta a postai kézbesítést, ebben az esetben Magyarországon csütörtök éjfélig fel kell adnia a levelet, a környező országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kell átvennie a Magyar Postának a szomszédos országok postai szolgáltatójától. A posta ezeket a levélszavazatokat szombat éjfélig kézbesíti az NVI-nek.

A választópolgár dönthet úgy is, hogy a külképviseleteken adja le a szavazatát, erre március 24-től van lehetősége, munkanapokon. Egyes külképviseletek meghosszabbított nyitva tartással várják a levélszavazatokat.

A választópolgár úgy is dönthet, hogy a szavazás napján adja le a voksát a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, 6 és 19 óra között.