eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újratervezés a baloldalon

A Fidesz szóvivőjének megfogalmazása szerint összeállt ugyanaz a bukott baloldal, amely egyszer már tönkretette az országot. Zsigó Róbert azt mondta: a személyes hatalmi ambíciók mindent fölülírtak a baloldalon. A nagyobbik kormánypárt szóvivője azután tartott sajtótájékoztatót, hogy az MSZP és az Együtt-PM vezetői reggel arról nyilatkoztak: akár már ezen a héten újratárgyalhatják a két szervezet ősszel megkötött megállapodását. Közölték azt is, együttműködnek majd Gyurcsány Ferenc pártjával és az sem kizárt, hogy a közös egyéni jelöltek mellett közös listát is állítanak.

Mesterházy Attila hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában azt mondta: "Mindenképpen újra kell írni a szerződést, amit Bajnai Gordonnal kötöttek."

Az Együtt- PM vezetője pedig az ATV-ben hétfő reggel bejelentette: "ki kell nyitni a megállapodást!" Bajnai Gordon elmondta: "a kormányváltó szövetség megállapodásának kibővítésére kizárólag a két fél, az MSZP és az Együtt-PM egyeztetése révén kerülhet sor. A meglévő szövetség az alap, ez megkérdőjelezhetetlen. Vissza kell adni a kormányváltást akaróknak a győzelembe vetett hitet. Ehhez az Együtt-PM szerint a lehető legszorosabb együttműködésre, akár közös listára is szükség van az ellenzék érdemi támogatottsággal rendelkező erői között" - idézte az Együtt-PM vezetőjének a tévéinterjúban elhangzott szavait a párt hétfői, MTI-hez is eljuttatott közleménye.

Mindkét politikus újságírói kérdésekre válaszolva egyértelműen azt érzékeltette, hogy a Demokratikus Koalíció lenne az ellenzéki szövetség új tagja. A Gyurcsány Ferenc vezette párt pozíciói nemcsak a közvélemény-kutatási adatok alapján javultak, hanem vélhetően politikailag is, ugyanis a volt miniszterelnök korábban hangoztatott követelései, azaz a közös jelöltek mellett a közös lista állítása is, meghallgatásra találtak a szocialista párt részéről is.

"Az egyéni választókörzetekben az a legjobb, ha van egy ellenzéki jelölt, egy erős szereplő, akivel szemben áll a Fidesz, a Jobbik és egyéb pártoknak a jelöltje. Ezt meg lehet oldani koordinált indulással, a kölcsönös visszaléptetések árán, vagy pedig úgy, hogy a most szövetséges partnerek elkezdik a saját ideológiájuk és értékrendjük szerint bővíteni a szövetséget, a harmadik megoldás pedig a közös lista" - magyarázta az MSZP elnöke.

A korábbi álláspontok fellazulását jelzi az is, hogy sem a Magyar Szocialista Párt sem az Együtt-PM vezetője, nem zárkózott el az elől, hogy a kibővülő, magukat demokratikus ellenzéknek nevező baloldali szövetégnek, egy miniszterelnök-jelöltje legyen. Bajnai Gordon a hétfő reggeli interjúban úgy fogalmazott, "ha létre tudunk hozni egy olyan összefogást, ami közelebb visz a győzelemhez, az azt jelenti, hogy nyilván nem én fogom majd vezeti."

A Demokratikus Koalíció üdvözli Bajnai Gordon és az Együtt-PM kezdeményezését a teljes körű demokratikus ellenzéki összefogás megvalósítására, és bármelyik pillanatban készen áll az együttműködésről szóló érdemi tárgyalások megkezdésére - közölte Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke hétfőn az MTI-vel.

Mesterházy Attila és Bajnai Gordon hétfői kijelentései megerősítik mindazt, amit a Fidesz mindig is állított - mondta sajtótájékoztatóján Zsigó Róbert a Fidesz szóvivője. "Összeállt ugyanaz a bukott baloldal, amely egyszer már tönkretette az országot. A személyes hatalmi ambíciók - úgy tűnik - mindent felülírtak a baloldalon. Hatalmat akar ugyanaz a Gyurcsány - Mesterházy - Bajnai tengely, amely egyszer már bebizonyította, hogy alkalmatlan Magyarország vezetésére" - fogalmazott a fideszes politikus.

Zsigó Róbert emlékeztetett rá, hogy "a magyarok egyszer már a bőrükön érezhették a Gyurcsány - Bajnai korszak alkalmatlanságának és szélsőséges gazdaságpolitikájának az árát."

"Ma ugyanazok vannak együtt, akik egyszer már eladósították Magyarországot, akik munkanélküliséget, gazdasági zuhanást, pénzügyi - és politikai instabilitást és megszorításokat hoztak hazánkra, a magyar családokra. A baloldalon ma is ugyanarról szólnak a hírek, ugyanarra készülnek, a baloldal "fájni fog" programjában ma is benne van a radikális adóemelés akár 40 százalékos adókulccsal, a családi adórendszer eltörlése, a rezsicsökkentés eltörlése, a minimálbér csökkentése (vagy egyes programok szerint teljes eltörlése) valamint a bankadók csökkentése, ehelyett pedig a megszorítások végrehajtása" - sorolta a Fidesz aggodalmait Zsigó Róbert.

A szóvivő azt is elmondta: "Magyarországnak nincs többé vesztegetnivaló ideje a bukott baloldal hatalmi játszmáira, talpra álltunk és nem hagyjuk, hogy ugyanazok visszarántsák a magyarokat ugyanoda, ahol 2010 előtt az ország volt."

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×