eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fóti választás: nyomozást rendelt el az ügyészség

A választás rendje elleni bűntett megalapozott gyanúja miatt két ügyben is nyomozást rendeltek el a vasárnap Fóton tartott időközi polgármester- és képviselő-választással kapcsolatban - tájékoztatta a Pest Megyei Főügyészség szóvivője a csütörtöki döntés után az MTI-t.

Gyugyi Csilla közölte: az egyik ügy - amelyben a helyi választási bizottság és a Jobbik képviselője tett feljelentést - a választók szervezett szállításával, a másik - egy magánszemély feljelentése alapján - az úgynevezett láncszavazással függ össze.

A nyomozást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le - tette hozzá.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

A voksolás tisztaságát firtatva több mint egy tucat bejelentés, panasz, jogorvoslati kérelem érkezett a helyi választási bizottsághoz - tájékoztatta korábban a város jegyzője az MTI-t. Közlése szerint e kifogások többségének helyt adtak, egy ügyben - csakúgy, mint a Jobbik - hétfőn feljelentést is tettek a Dunakeszi Járási Ügyészségen.

Az ellenzéki párt Pest megyei alelnöke a vasárnapi urnazárást követően a fóti polgármesteri hivatal folyosóján sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megfigyelőik szervezett szállítást tapasztaltak. Állításuk szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta.

Az MTI úgy értesült, hogy a harmadik, láncszavazás gyanúja miatti feljelentés szerdán érkezett az ügyészségre egy magánszemélytől. A feljelentés hátteréről a Népszava egyik aznapi cikkében egyebek mellett azt írták, hogy egy idős asszonynál - akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek - két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az egyik lepecsételt lapon állítólag a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve. Az MSZP rendőrségi vizsgálatot szeretne az ügyben - közölték a cikkben.

A területi választási bizottság (tvb) a hozzá továbbított panaszok, jogorvoslati kérelmek alapján szerda késő esti ülésén úgy döntött, hogy nem kell megismételni választást - tájékoztatta Kenéz Tibor, a testület elnöke a döntést követően az MTI-t.

Úgy fogalmazott: a feljelentés tárgyát képező beadványon - amelyről a Pest Megyei Főügyészség hivatott dönteni - kívüli kifogások, panaszok egyike sem olyan súlyú, hogy akár a polgármester-, akár az 1-es számú egyéni választókerületben tartott képviselő-választást meg kellene ismételni. Ez azt jelenti, hogy a tvb szerint nincs szükség újabb voksolásra Fóton - nyomatékosította az elnök. A határozat ellen felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani péntek délután 4 óráig a Budapest Környéki Törvényszéken - közölte Kenéz Tibor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×