eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fontos kérdésekben döntött a parlament - a nap hírei

Ingyenes lesz a készpénzfelvétel jövő februártól, havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig. Eltörölte az Országgyűlés az előzetes letartóztatás négyéves felső korlátját a legsúlyosabb bűncselekményeknél. Az Európai Bizottsághoz fordul az E.ON hazai gázüzletágának állami megvásárlása miatt a szocialista párt.

Jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt az automatákból, összesen százötvenezer forintot. A beterjesztő fideszes képviselők által pénzügyi rezsicsökkentésnek nevezett intézkedés a 16 évnél idősebb, magyarországi lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező ügyfelek számára teszi lehetővé az ingyenes készpénzfelvételt.

Eltörölte az Országgyűlés az előzetes letartóztatás időtartamának eddigi négyéves felső korlátját a legsúlyosabb bűncselekményeknél. A büntetőeljárási törvény módosítását a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatta a szavazáson. A jogszabályt a házszabálytól eltérve hozta meg a parlament, amit a kormányoldal arra hivatkozva kért, hogy börtönben maradjon az ároktői banda egyik tagja, aki a módosítás nélkül november 22-én házi őrizetbe kerülne.

Az Európai Bizottsághoz fordul az E.ON gázüzletágának állami megvásárlása miatt a szocialista párt - jelentette be az MSZP elnöke a Parlamentben. Mesterházy Attila azt mondta, az adás-vételt tiltott állami támogatásként értékelik, és céljuk, hogy visszaszerezzék az adófizetők pénzét. A Parlamenti vitában Soltész Miklós államtitkár azt mondta, a gázüzletágat egy független vagyonértékelés a vételár másfélszeresére, 400 milliárd forintra tette.

Továbbra is bízik a Mol a további tárgyalásokban a zágrábi kormánnyal és rendezni szeretné nézeteltérését az INA olajvállalat irányításáról és jövőjéről. A magyar olajtársaság ezt azután közölte, hogy a legutóbbi zágrábi nyilatkozatok szerint mégis érdekelné a horvát kormányt a Mol INA-részesedésének megvásárlása. A horvát gazdasági miniszter azt hangsúlyozta: érdekli őket az ügylet, de a magas horvát államadósság miatt egy ilyen kivásárlás rendkívül bizonytalan.

Felgyorsítaná a pénztárgépek cseréjét a Nemzetgazdasági Minisztérium. Varga Mihály miniszter az Európai Kereskedelem Napján közölte: még a héten kiadandó új rendeletben szigorú határidőket szabnak a forgalmazók és a gyártók számára. A tárcavezető hozzátette: a kasszacserében érintett kereskedők által benyújtott igényeket a szervíznek 8 napon belül továbbítania kell a forgalmazónak, amelynek szintén 8 napon belül továbbítania kell azt a gyártó felé. Megerősítette, hogy nem változik a kasszacsere végső határideje, így a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje továbbra is december 31-e.

Magyarország büntetheti azokat, akik jogszerűtlenül használnak külföldi rendszámot - közölte az Európai Bíróság. A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék szerint ugyanakkor nem lehet elvárni, hogy valaki a helyszínen igazolja jogosultságát. Egy nem rég elfogadott határozat szerint ha valaki csak később tudja bemutatni az igazoló iratokat, arra nem szabható ki ugyanakkora bírság, mintha valóban jogszerűtlenül használt volna külföldi rendszámot.

Több magyarországi segélyszervezet is felajánlotta segítségét a tájfun sújtotta Fülöp- szigetek károsultjainak. A Baptista Szeretszolgálat csapata már az érintett térségben van, a Magyar Református Szeretetszolgálat csoportja is hamarosan megérkezik a Fülöp- szigetekre. Emellett adományokat gyűjt a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is. A Fülöp-szigetek középső részén 630 ezer ember otthonát döntötte romba a Haiyan tájfun, az eddigi információk szerint 942-en meghaltak, és 275 embert még keresnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×