eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A mulasztók ügyeit októberben kaphatja meg az adóhivatal - lapszemle

A vállalkozói szféra számos szereplőjétől eddig nem érkezett meg az ötezer forintos hozzájárulás - írja a Magyar Nemzet.

Több százezer vállalkozás helyzetét igyekeznek tisztázni a kereskedelmi és iparkamarák, miután a vállalkozói szféra számos szereplőjétől eddig nem érkezett meg az ötezer forintos hozzájárulás - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a mulasztók ügyeit, a hiányzó pénzek behajtásáért, októberben kaphatja meg az adóhivatal. Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a lapnak elmondta: a tavalyi évre szólóan 564 ezer gazdasági szereplő fizette meg a hozzájárulást, az idén pedig 380 ezer. Nem egyszer előfordult, hogy a régebben működő vállalkozás csak 2013-ban utalta át az ötezer forintot, az elmúlt esztendőben nem, ezeket a befizetéseket 2012-re könyvelték.

A Népszabadság arról ír, hogy a Mol a régió második legnagyobb cége. Az egy évvel korábbihoz képest jóval alacsonyabb, átlagosan mindössze 3,3 százalékos árbevétel-növekedést könyvelhetett el Közép-Európa 500 legnagyobb vállalata 2012-ben - derül ki a Deloitte Közép-európai Top 500 felméréséből. Árbevétele alapján a magyar Mol a lista második helyére futott be. A legnagyobbak rangsorában továbbra is az energetikai cégek dominanciája érvényesül.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy az év elejétől ütemezetten 300 teljesen új, korszerű, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, érmét és bankjegyet elfogadó és visszaadó, valamint bankkártyaterminállal rendelkező jegykiadó automatát üzemel be a főváros. Így 2014-től fokozatosan cserélik le a jelenlegi elavult, olykor használhatatlan budapesti automatahálózatot. Az elektronikus jegyrendszer projektjébe illeszkedve 2014 elejétől kezdve, egy év alatt Magyarország legnagyobb jegyautomata-hálózata épül ki.

A Népszabadságban arról lehet olvasni, hogy a jövő évi EP-választásra az MSZP biztosan önállóan állít listát, és erről nem is kíván egyeztetni azokkal a pártokkal sem, amelyekkel az országgyűlési voksoláson valamilyen formában együttműködik. Az ellenzéki oldalon egyébként még csak most formálódnak a jelöltlisták.

A Magyar Nemzet internetes oldala arról közöl cikket, hogy az Országgyűlés elnöke szerint jövőre nem lehet választási költségvetés, mert a kormánynak stratégiai elkötelezettsége, hogy az államháztartási hiányt három százalék alatt tartsa, és ebből nem enged. Kövér László szerint nem azért nem lesz választási költségvetés, mert egyébként ezt nyugaton elvárják, hanem azért, mert ez szolgálja a mi érdekeinket. Hangsúlyozta, hogy csak egy stabil büdzsével lehet megalapozni egy valóságos és egészséges gazdasági növekedést.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy Tarlós István főpolgármester kedden jelentette be a Fővárosi Közgyűlésben, hogy megkapta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjától a Tormay Cécile életéről készült állásfoglalást, és emiatt nem tehet mást, mint befogadja az MSZP-frakció módosító javaslatát, és visszavonja a korábbi határozatot, amely szerint az írónőről közterületet neveztek volna el. Tarlós István akkor az állásfoglalást nem ismertette, most viszont nyilvánosságra került. E szerint Tormay Cécile ideológusként és propagátorként nagy szerepet játszott a későbbi önkényuralmi rendszer szellemi hátterének és társadalmi beágyazottságának kiépítésében,

Szakmai szervezetek szerint nem reális az elektronikus építési napló októberi bevezetése, mivel erre a vállalkozások sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel - írja a Napi Gazdaság. A lap emlékeztet arra, hogy az elektronikus naplót a lánctartozások elleni fellépés részeként vezetnék be, az építésiengedély-köteles kivitelezéseken dolgozók vállalkozásoknak ezt a helyszínen kellene vezetniük. Koji László, a az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége alelnöke a lapnak elmondta: a határidő rövidsége miatt legalább a jövő év elejéig feltétlenül el kellene halasztani a bevezetést.

Pénzcentrum arról ír, hogy a lakossági bankszámlákhoz hasonlóan a vállalkozásoknak sem érdemes arra koncentrálnia, hogy melyik bank hárítja át a tranzakciós illetéket. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis bebizonyosodott, hogy a magyar piacon működő pénzintézetek közül gyakorlatilag mindegyik így tesz. Sokkal inkább fontos, hogy tudatos tervezéssel mérjék fel az összes költséget, ami felmerülhet a vállalat mindennapjai során és próbálják meg ennek megfelelően a bankot kiválasztani. Kisebb vállalkozások havonta több ezer forintot is megspórolhatnak, míg a nagyobb cégeknél ez az összeg már több tízezres nagyságrendű is lehet

Görögországnak 10-10,5 milliárd eurós támogatásra lesz szüksége a következő két évben - írja a Portfolio. A görög pénzügyminiszter azt mondta, hogy 2014 júliusáig mindenre van fedezet, amire Athénnak szüksége van. Utána két lehetőség van: vagy a piacokhoz fordulnak, vagy új pénzügyi csomagot kérnek. Görögországnak 2011 óta két csomagban összesen 240 milliárd eurónyi mentőhitelt ítéltek oda a nemzetközi hitelezők, az Európai Bizottság, az euróövezeti mentőalapok, euróövezeti országok és a Nemzetközi Valutaalap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×