Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Milyenek lesznek az egységes taxik Budapesten?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén elkészült taxirendeletnek köszönhetően végre egységes arculat és járműpark lehet Budapesten 2015-től - mondta a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési, szállítási és szállítmányozási osztályának alelnöke. Csoltó Gábor kiemelte, több autógyártó is kedvező konstrukcióval készül a taxisoknak.

Közel 2500 gépkocsit érint a lecserélés, és ez anyagilag megterhelő a taxisoknak - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közlekedési, szállítási és szállítmányozási osztályának alelnöke, aki hozzátette: megéri az anyagi ráfordítás, hiszen a váltás jelentős minőségi javulást eredményez. Ennek következtében a budapesti taxik megfelelnek majd a Nyugat-Európára jellemző minőségnek, összképnek és színvonalnak.

Csoltó Gábor kiemelte: a géppark-csere elsősorban a kisvállalkozókat érinti, és egyéni megoldásokat követel majd. Több autókereskedő is kedvező ajánlattal készül előállni a számukra, de banki kedvezményt is kaphatnak a finanszírozási háttérről.

Nem túl erős, kis fogyasztású, de kényelmes autókról van szó, amelyek megfelelő csomagtérrel és légkondicionálóval, strapabíróbb ülésekkel is rendelkeznek - erre számíthat az az utas, aki majd taxit rendel, noha csak 2015-től lepi el Budapestet az egységes taxipark. Nemcsak a szín lesz egységesen sárga, de a reklámhordozó felület is minden kocsinál ugyanolyan lesz.

Csoltó Gábor kiemelte, hogy ezzel a rendelettel lett követelmény például a téli gumi használata a taxiknál. Hozzátette, hogy minden szabályozási elemet egy magasabb szintű és biztonságosabb szolgáltatás érdekében tárgyaltak és fogadtak el. A paraméterekről az elmúlt években többször is egyeztettek.

Hanganyag: Szabó Gergõ