eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Visszaél hatalmával az Európai Parlament a kormányfő szerint - a nap hírei

A banknak adott igazat a Kúria a szerződés megsemmisítését kérő devizahiteles ügyfél perében. Egyiptomban letette az esküt az átmeneti államfő

Visszaél hatalmával az Európai Parlament - mondta a kormányfő az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában, az alapjogok magyarországi helyzetéről készült európai parlamenti jelentés vitájáról és megszavazásáról. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy a Tavares-jelentés megszavazásával az Európai Parlament figyelmen kívül hagyja hatásköreit, a szervezet és a tagállamok közötti jogi egyensúlyokat, önkényesen állapít meg kritériumokat, vezet be eljárásokat, és kreál intézményeket. A miniszterelnök szerint eddig nem volt példa arra, hogy az Európai Parlament semmibe vegye az unió alapszerződését. Hozzátette: ezzel az Európai Parlament bürokratái veszélyes útra tévedtek.

Az ellenzéki pártok eltérően reagáltak a miniszterelnök felszólalására. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető megismételte, hogy az Európai Parlamentben nem Magyarországot, hanem a magyar kormány politikáját bírálták. Vona Gábor, a Jobbik elnöke egyszerű hatalmi harcnak nevezte az Európai Parlamentben történteket, amelyben a kormány nem tudja megvédeni az országot. A kereszténydemokrata Harrach Péter szerint a vita rámutatott, hogy az európai baloldal letért arról az útról, amit az unió alapítói értékrendjükkel kijelöltek.

A banknak adott igazat a Kúria a szerződés megsemmisítését kérő devizahiteles ügyfél perében, azaz a legfőbb bírói testület érvényben tartotta a kölcsönről kötött szerződést. A Kúria ítéletében kimondta, az ügyfél tudhatta és számíthatott rá, hogy az árfolyamrés költségként őt terheli. A távirati iroda szerint a bíróság azt is megállapította, hogy az árfolyamrés egy százalék plusz-mínusz fél százalék lehet. A döntés kihirdetése után mintegy 100 fős tömeg vonult végig a fővároson a devizahitelesek érdekei mellett demonstrálva. A tüntetést csak kisebb dulakodások kísérték, békésen ért véget.

Július közepéig módosítható az egyéni választókerületek beosztása. Döntésével a parlament a június 30-i határidőt hosszabbította meg két héttel. Erre azért volt szükség, mert az indítványozó fideszes egyéni képviselő egy másik beadványában 7 választókerület határának módosítását javasolta, de ezt június végéig már nem tudta elfogadni az Országgyűlés. Az átalakítást Rogán Antal, a kormánypárti frakció vezetője technikai okokkal indokolta, amelyek néhány, főleg budai választókörzet határával kapcsolatban merültek fel.

Javított a magyar gazdaság növekedésére adott idei és jövő évi előrejelzésén a Kopint-Tárki gazdasági kutatócég. Úgy becsülik, a mezőgazdaság várhatóan jobb teljesítménye miatt idén 0,3 százalékkal nőhet a magyar GDP, jövőre pedig másfél százalék lehet a mutató. Korábban stagnálást vártak erre az évre. Ugyanakkor a beruházások mértékének visszaesése csak 2014-ben állhat meg a Kopint-Tárki számításai szerint.

Eddig hatvan régi trafikosnak adott további árusítási lehetőséget a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt., összesen 300-an jelentkeztek a hosszabbítás lehetőségére. A társaság szóvivője megismételte, az új árusítóhelyeknek legkésőbb július 15-ig ki kell nyitniuk, vagy elvesztik a koncessziós jogot. Légrádi Petra azt mondta, a legtöbb új trafik már működik.

Augusztusra elkészülhet a közétkeztetést szabályozó végleges rendelet, ami jövő szeptemberben léphet hatályba. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a közelmúltban terjesztette elő rendelettervezetét, amely átfogóan szabályozná a közétkeztetést, és amelynek köszönhetően tápanyagban gazdag, egészséges és változatos ételeket tálalnának a menzákon.

Idén is lesz promóciós kampány a magyar görögdinnye népszerűsítésére az áruházláncokban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Budai Gyula azt mondta: a három éve kezdődött együttműködés legfontosabb célja, hogy a magyar vásárlók garantáltan jó minőségű, belföldi termesztésű görögdinnyét fogyaszthassanak.

Könnyítést szeretne az e-útdíjban a zöldségfélék mellett a gyümölcstermékekre is a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Azért kérik Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter további közbenjárását, mert a jogszabály szerint csak a dinnye, zöldség, gabonafélék és olajos magvak, gyökér és gumósnövények termelőinek nem kell e-útdíjat fizetniük a betakarítási időszakban, legfeljebb 30 napon át.

Az almásfüzitői vörösiszap-tározó állapotára hívta fel a figyelmet az LMP. Csiba Katalin, a párt környezetpolitikai szakszóvivője szerint felelőtlenség, hogy a hazai hatóságok nem vizsgálják ki, miért növekedett a tározó melletti talaj arzéntartalma a határérték több mint 20-szorosára, amit a dunai árvíz után a Greenpeace mért. Emlékeztetett arra, hogy a zöldszervezetnek ezért Brüsszelhez kellett fordulnia.

Az alapvető jogok biztosa szerint nincs egységes, átfogó szabályozás a parlagfű elleni védekezésről. Szabó Máté önkormányzati szintű stratégia kidolgozását javasolta. Az ombudsman közleményében emlékeztetett arra: a kormány 2012-től kezdődően rövid és középtávú védekezési akciótervet fogadott el, átfogó stratégiát alkotott a parlagfű elleni védelemmel kapcsolatban.

Átalakítja a Váralagút tetejét az I. kerületi önkormányzat, mert szinte minden évben lezuhan onnan valaki, legutóbb csütörtökre virradóra halt meg ott egy férfi. Nagy Gábor Tamás polgármester elmondta: a Sikló hídjain használthoz hasonló öntöttvas korlátokat emelnek a felső párkányon, a külső szegélyre pedig ferde bádogtakarást tesznek, így arra nem lehet majd kilépni.

A tiltakozókat méltatta első elnöki beszédében Egyiptom átmeneti államfője. Adli Manszúr az alkotmánybíróság elnöke volt eddig, és a hadsereg döntése alapján láthatja el az elnöki teendőket az előrehozott választásokig. Az országban felfüggesztették az iszlamistának tartott alkotmányt, és az ellenzék megkezdte az egyeztetéseket a kormány megalakításáról. Az előző elnököt, Mohamed Murszit és pártjának, a Muzulmán Testvériségnek több vezetőjét őrizetbe vette a hadsereg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×