Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: listázza egyes munkavállalóit az Elmű

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az adatvédelmi hatósághoz fordul a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, mert tudomása szerint az Elmű listázza egyes dolgozóit.

Németh Szilárd szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az Elműnél - amely korábban "a leggyorsabban és a legnagyobb erővel feküdt keresztbe" a rezsicsökkentésnek - egy belső utasítás alapján listázzák azokat a munkavállalókat, akik mandátumot szereztek például önkormányzati testületekben. Az ő adataikat összegyűjtik, és eljuttatják a többségi tulajdonos RWE németországi központjába - fejtette ki a kormánypárti képviselő, aki nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mi lehet mindennek a célja. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy esetleg tesznek-e pozitív vagy negatív jeleket is a listákhoz arra utalva, hogy ki "a mi emberünk" és ki nem.

Közölte: a történteket elképesztőnek tartja, ezért az adatvédelmi hatósághoz fordul, azt tudakolva, hogy mindezt megteheti-e a cég, és ha igen, milyen jogszabály alapján.

Németh Szilárd a tájékoztatón megerősítette azt a nemzetgazdasági minisztériumi tájékoztatást is, amely szerint a kormány döntése értelmében a jövőben a lakossági gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatának díját a szolgáltató állja, a fogyasztónak pedig a szolgáltatónál kell bejelentenie, ha olyan készüléket üzemeltet, amely felülvizsgálatra szorul.

Felelevenítette az ügy egyik előzményét, azt, hogy a Főgáz 184 fővárosi társasházban (több mint 2500 lakásban) megszüntette a szolgáltatást műszaki okok miatt, mert a lakástulajdonosok nem vizsgáltatták felül a vezetékeket.

A felülvizsgálati díj szolgáltatókra hárításával teljes körűen érvényesülhet a rezsicsökkentés - hangsúlyozta a fideszes szakpolitikus, aki jelezte az ügyben a gázellátásról szóló törvény várható módosítását is.

Végül beszámolt arról, támogatja a közműszolgáltatások számlaképének további egyszerűsítését, központosítását.